Pohod za zdravje po Kettejevi poti

Ob svetovnem dnevu zdravja smo člani Društva diabetikov Ilirska Bistrica organizirali že tradicionalni pohod po Kettejevi poti.

Na 21 km dolgo pot se nas je podalo okrog 50 pohodnikov – domačinov , prišli pa so tudi iz Ljubljane, Pivke in Divače. Na pot nas je pred OŠ D. Ketteja pospremila ga. Sonja Čeligoj Koren s pesmijo D. Ketteja ter lepimi besedami, tako , da smo lažje nadaljevali pot najprej do rojstne hiše mame D. Ketteja.

Ga. Sonja in Majda sta nas tam že čakali s čajem in pecivom, nato pa smo z zmernim tempom pot nadaljevali do Novakovega mlina. Dolžnost vsakega sladkornega bolnika je, da skrbi, da je njegov krvni sladkor čim bolj v mejah normale!

Pred Novakovo domačijo sta Ivan in Venčka Bergoč ter Cvetka Renko poskrbela, da so si vsi, ki so želeli izmerili krvni sladkor, nato pa smo jim postregli še s slovenskim zajtrkom( med pohodniki se je slišalo, da je to bistrški früštk).Malica, počitek nato pa pogumno še do Prema, kjer nas je pričakala predstavnica TIC grad Prem ga. Nives Memon.

Ogledali smo si Kettejevo rojstno hišo, nato pa še razstavo velikonočnih šeg in običajev na Premskem gradu. Glede na različne starosti pohodnikov – najmlajša je štela 4  leta in telesne zmogljivosti smo se od nekaterih poslovili že na Premu, ostali pa smo se mimo Ivankotovih in čez Topolc vrnili nazaj v Ilirska Bistrico. Za nami je bil prečudovit sončen dan, poln lepih vtisov in zadovoljstva. Brez obljub in stiskov rok , da se naslednje leto spet vidimo seveda ni šlo!

Moji sladkorčki: Ivan, Venčka, Edo , Silva, Majda, Janja, Jože, Vojko , Emil in Marica spet ste mi dokazali, da smo ekipa s katero se lahko marsikaj naredi! Hvala vsem!

Hvala pa tudi TIC Ilirska Bistrica za pomoč pri obveščanju in TIC grad Prem za gostoljubnost na Premu.

Andreja Rebec, dipl. san. inž., predsednica DD Ilirska Bistrica
Foto: Nives Memon