google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
Insulinska črpalka
  • RAZŠIRITEV PRAVICE DO ZDRAVLJENJA Z INSULINSKO ČRPALKO
    Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju Zavod) zagotavlja kot pravico zavarovanih oseb v breme sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zdravljenje z inzulinsko črpalko od 20.07.2002 dalje. Glede na opredelitve v takratnih določilih Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja pa so do zdravljenja z inzulinsko črpalko in s tem do potrošnih materialov bile upravičene le zavarovane osebe do 15. leta starosti. Nekaterim zavarovanim osebam pa je bilo odobreno zdravljenje z inzulinsko črpalko izjemoma že od leta 2000 dalje. Več
  • LAŽJA NEGA OTROKA S SLADKORNO BOLEZNIJO
    Inzulinsko črpalko so v začetku uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 starejših otrok in odraslih. Sedanja raziskava o črpalki pa prinaša dobre novice za otroke, tudi za tiste, ki so pravkar shodili, in za njihove starše. Več
  • ZA ZALO SE JE BILO VREDNO POTRUDITI
    V prvem delu nosečnosti so hipoglikemije pogoste, zato je ciljni krvni sladkor od 4 do 8 mmol/l. V veliko pomoč je inzulinska črpalka, ki nosečnicam prihrani marsikatero skrb, koristna pa je tudi v poporodnem obdobju Več
  • MOJ DRAGI ŽAN
    Sladkorno bolezen imam že 22 let. Ko sem bila stara sedem let, sem se morala soočiti s to boleznijo, jo sprejeti in se z njo naučiti živeti. Zdravljenje sladkorne bolezni se je odkar sem zbolela pa do danes precej izboljšalo, pa o tem ne bom pisala, ker je o tem že mnogo napisanega in povedanega. Raje bom opisala nekaj svojih izkušenj, ki bodo zanimale dekleta in žene s sladkorno boleznijo, ki bi želele zanositi. Več
  • SLADKORNA BOLEZEN IN NOSEČNOST
    Še pred nekaj desetletij so le redke ženske s sladkorno boleznijo zanosile in donosile zdrave otroke. Mnoge s hujšo obliko bolezni niso imele rednega menstruacijskega ciklusa in sploh niso zanosile. Tudi možnosti zdravljenja z inzulinom niso bile vedno take kot danes in so pogosto že v mladih letih zbolele za zapleti sladkorne bolezni (prizadetost žilja v očesni mrežnici, ledvicah in drugih organih). Več
  • ANA TURŠIČ - ŽIVLJENJE Z INSULINSKO ČRPALKO
    Decembra sta minili dve leti, odkar sem se srečala s sladkorno boleznijo. Ker smo že doma sumili, da imam sladkorno bolezen, sem bila na nek način ob prihodu v bolnico že pripravljena na to, a sem za zdravljenje pričakovala le dieto ali pa tablete. Nikakor pa ne injekcij. Na to možnost raje sploh nisem pomislila, saj sem se igel na smrt bala. Več
  • UPORABA INSULINSKE ČRPALKE PRI NOSEČNICAH
    Pred približno dvema letoma so bile inzulinske črpalke pri nas malo ali slabo poznan tehnični pripomoček, in to tako med ljudmi s sladkorno kakor tudi v stroki. Kljub temu je šel razvoj tega pripomočka nezadržno naprej in je segel tudi v naš prostor s ponudbo najboljšega, ker v svetu na tem področju obstaja. Več
  • ODGOVORI NA VPRAŠANJA
    Vprašanje: Vedno z velikim veseljem berem vaše odgovore, ki so polni topline. Prosim vas za nasvet, ki mi ga boste sigurno dali od srca. Stara sem 28 let, zaposlena, diabetik tipa I še iz osnovne šole. Uporabljam kratki in dolgi insulin. Sladkor si kar dobro urejam. S prijateljem se želiva poročiti in imeti otroke. Sama pa sem negotova, ali bom lahko to najino vročo željo izpolnila. Kaj mi svetujete? Ali je v Ljubljani kaj kolegic, ki imajo podobne probleme? Bralka iz okolice Ljubljane Več
  • ODGOVOR ZAVODOVE SKUPINE ZA PRAVILA OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
    Odgovor Zavodove skupine za Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja: Možnost uvedbe inzulinske črpalke med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja Več
Spreminjamo sladkorno bolezen

F3Z