google_translate facebook fiho popusti clanstvo
Search diabetes news | International Diabetes federation
Srečanje diabetikov Zasavja na Dolu pri Hrastniku

V soboto 21. aprila smo hrastniški diabetiki organizirali srečanje diabetikov Zasavja na Dolu pri Hrastniku, v gostišču Gurman.

Srečanja se je udeležilo 67 članov društev, prisotna sta bila tudi predstavnika Zveze društev diabetikov Slovenije – Špela in Alojz Rudolf.
Po pozdravnem govoru predsednika –Majes Leopolda in našega župana Mirana Jeriča, smo imeli predavanje , na katerem nam je ga.Katja Pečar iz firme Bioviva
predstavila »kako na naraven način lajšamo bolečine, krepimo mišice in preprečujemo pozne zaplete sladkorne bolezni. Na ogled so bili tudi izdelki firme, ki so jih udeleženci z zanimanjem ogledovali.

Po končanem predavanju smo udeležence glede na prijave razdelili v dve skupini. Ena skupina udeležencev je z vodičko Belindo Ladiha odšla v Podkraj, kjer so si
ogledali tamkajšnje znamenitosti, se ustavili pri brodarskem društvu, kjer so jih članice turističnega društva Hrastnik postregle z »krumpantočem«, in nadaljevali
s krajšim pohodom proti stari Steklarni z ogledom gradiča.  Druga skupina se je odpeljala do vznožja krajevne skupnosti Šavna peč in
nadaljevala s pohodom do vasi Šavna peč. Vodička Danica Černuta nam je med potjo in z vmesnimi postanki pripovedovala o zgodovini vasice, o njenih znamenitostih, ogledali smo si »Slopno znamenje«, kapelico in spomenik Antonu Sovretu.

Ustavili smo se v domu, ki so ga krajani zgradili in kjer so nas člani turističnega društva postregli s krumpantočem in nam privoščili še tamkajšnji jabolčnik.
V domu nas je pozdravila še Ana Černuta in nas seznanila s podrobnejšimi podatki o njihovem krajanu – Antonu Sovretu in zgodovini vasice.

Dobre volje in polni lepih vtisov smo se vračali iz Šavne peči proti avtobusu, ki nas je čakal v dolini, vmes pa ni manjkalo tudi aprilskega dežja, ki nas je malo premočil.
Ob 14.30 uri smo se zopet zbrali v gostišču – Gurman na Dolu pri Hrastniku, kjer smo imeli kosilo z družabnim srečanjem.

Ob dobri glasbi so se nekateri člani zavrteli na plesišču, drugi pa veselo kramljali in se zabavali.
Polni lepih vtisov smo ob 17.30 uri srečanje zaključili in se dogovorili da se naslednje leto spet vidimo, takrat pa v drugi zasavski občini.

 

Zapisala: Vojka Železnik
Fotografije: Maks Rak


 

Spreminjamo sladkorno bolezen
 
Ministrstvo_zdravje
 
Be a part...