Društvo diabetikov Jesenice smo na svetovni dan sladkorne bolezni v torek, 14. novembra, organizirali pohod po Jesenicah, ki smo ga obogatili še z meritvami v Zdravstvenem domu in ogledom razstave »Jeseničani: od kod in kam«.

V Zdravstvenem domu smo v sodelovanju z go. Ksenijo Noč, DMS iz referenčne abulante, predstavili delo našega društva in pohodnikom ter občanom omogočili merjenje krvnega sladkorja in tlaka. Prejeli smo tudi literaturo o zdravi prehrani in kako z redno vadbo vzdrževati telesno kondicijo.

V jeseniškem muzeju na Stari Savi pa smo si pod vodstvom vodiča ogledali zanimivo multimedijsko razstavo o Jeseničanih; o tistih, ki so prišli na Jesenice in se vključili v življenje in delo mesta kot delavci, zdravniki, športniki, glasbeniki, kulturni delavci, in o tistih Jeseničanih, ki so odšli po svetu in uspeli kot igralci, glasbeniki, športniki itd. Razstavo so popestrili posamezniki, ki so zanjo posodili svoje fotografije in osebne predmete.

V sredo smo v krajevni skupnosti Plavž pripravili meritve krvnega sladkorja in tlaka ter holesterola, ob koncu tedna pa smo diabetiki – rekreativni balinarji s tremi ekipami sodelovali na balinarskem turnirju, ki ga je organiziral Balinarski klub Jesenice.

Udeležili smo se republiške proslave ob dnevu sladkorne bolezni, ki jo je ob svoji 30-letnici pripravilo Društvo diabetikov Mežiške doline v Mežici. V modro pa smo oblekli Gimnazijo Jesenice.

Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan