Ali so razstrupljevalne diete res učinkovite?

V preteklih letih smo lahko opazili porast »detox« ali razstrupljevalnih diet, ki naj bi nam pomagale izgubiti težo, revitalizirati in očistiti telo.

Te diete naj bi delovale na čiščenju naših teles s sveže stisnjenimi sokovi, očiščevalni in naravni ter ekološko pridelani hrani, enostavnim izogibanjem določenih ali vseh vrst hrane (odvisno od diete) in prehranskimi dopolnili, ki naj bi v nekaj dneh popolnoma očistili naše telo večletnih nezdravih razvad ali prehranskih navad. Kar se sliši zanimivo, vendar naša telesa ne delujejo na takšen način.

Kot primer lahko izberemo primer sadja in zelenjave, kjer je bilo izvedenih več študij, ki so ugotovile, da nobeno sadje ni sposobno razstrupiti našega telesa, vendar pozitivno deluje in varuje naše zdravje, pomaga imunskemu sistemu, ter varuje pred zunanjimi in notranjimi stresnimi dejavniki.

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ni podprla nobene trditve, ki bi bila povezana s razstrupljanjem, saj v prid tega ne govori nobena znanost, raziskava ali študija. Podobno je tudi s sladkorjem in predelanimi živili, saj kljub izogibu le tem se ne bomo razstrupili, vendar bomo pridobili boljše možnosti za uravnavanje telesne teže, zmanjšali možnost razvoja srčno-žilnih bolezni, diabetesa in drugih.

Pomembno se je zavedati, da dietno razstrupljevanje ne pomaga, če se vsakodnevno prehranjujemo nezdravo. Sami se moramo odločiti za spremembo prehrane (v bolj zdravo), piti dovolj vode in manj sladkih pijač in več gibati, da s tem izboljšamo naše zdravje in vsakodnevno počutje. Več o temi razstrupljanja na spletni povezavi