Bi vaniljev sladoled?

Čeprav se vročina poslavlja, si še vedno lahko privoščimo sladoled v zdravih mejah. Če uživate v vaniljevi aromi sladoleda, vas bo zagotovo zanimalo, koliko je pravzaprav vanilje v vašem sladoledu. Veste, kaj pomenijo posamezne navedbe? 

  • Mleti strok vanilje, zrna ali koščki vaniljevih strokov. Ta sladoled vsebuje zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.
  • Naravna aroma vanilje. Vsebuje vsaj 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), 5 odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.
  • Naravna aroma burbonske vanilje. Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, med strokovnjaki velja za vrhunsko sorto vanilje.
  • Naravna aroma. Opisuje nedefinirano mešanico arom, ki so pridobljene iz različnih naravnih snovi.
  • Vaniljeva aroma / aroma. Izraza opisujeta nedefinirano mešanico arom, ki jo lahko sestavljajo različne sintetične kot tudi naravne arome.

Več o tem na portalu Veškajješ: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/prava-vanilja-ali-zgolj-aroma