COVID-19 ter otroci in mladostniki s sladkorno boleznijo

ISPAD (Mednarodna strokovna organizacija za otroško in mladostniško sladkorno bolezen) je zaradi epidemije koronavirusa COVID-19 izdala dokument, ki ga prevedenega objavljamo v nadaljevanju.

Čeprav glede COVID-19 obstaja še veliko neznank, večina držav po svetu med rizične skupine uvršča tudi osebe s sladkorno boleznijo. ISPAD je bila v stiku z zdravniki endokrinologi iz Wuhana (Kitajska) in Italije, ki so poročali, da niso imeli primerov okuženih otrok in mladih (pod 25 let), ki bi jih morali hospitalizirati. Poročila teh strokovnjakov za pediatrično endokrinologijo iz žarišč izbruhov COVID-19 (ki niso znanstveno potrjena, saj so jih zbrali v pogovoru s kolegi) so prepričljivo pomirjujoča. Kažejo namreč na to, da otroci s sladkorno boleznijo niso imeli drugačnega poteka okužbe kot otroci brez sladkorne bolezni. Do zdaj je že bilo ugotovljeno, da so otroci na splošno manj podvrženi okužbam in zaradi njih tudi manj prizadeti kot odrasli. Seveda to nikakor ne pomeni, da lahko zapostavljajo splošna navodila. Za otroke in mlade s sladkorno boleznijo splošna priporočila za izogib okužbi COVID-19 veljajo. Jasno je, da vsaka dodatna bolezen otežuje zdravljenje sladkorne bolezni in urejenosti krvnega sladkorja, kar lahko vodi do povečanega tveganja za diabetično ketoacidozo. Povzetek, ki ga berete, služi kot zagotovilo, da mladi s sladkorno boleznijo nimajo otežene okužbe s COVID kot njihovo zdravi vrstniki.

1. Vuhan, Kitajska: ne poročajo o hospitaliziranih ali hujših primerih COVID-19 pri mladih s sladkorno boleznijo, ki so stari pod 25 let. Dr. Xiaoping Luo, (profesor in član upravnega odbora na pediatričnemu oddelku v bolnišnici Tongji, direktor Centra za diagnozo genetično metabolnih bolezni, rektor na Medicinski fakulteti Tongji) poudarja, da so se zadnja 2 meseca in pol borili proti okužbam s COVID-19. Pri tem doktor Xiaoping Luo poroča o problemih, ki se tičejo novo odkrite sladkorne bolezni tipa 1 pri mladih in o diabetični ketoacidozi pri mladih s že prej potrjeno sladkorno boleznijo, predvsem zaradi poznega sprejetja v bolnišnice, ki so bile večinoma zaprte za tiste, ki niso imeli okužbe s COVID-19. Kljub temu je prepričan, da se situacija na Kitajskem umirja in je pod nadzorom. Poudarja, da je pomembna samozaščita, umivanje rok in uporaba maske, kadar smo v stiku z nekom, pri katerem obstaja možnost okužbe s COVID-19.
  2. Cremona, Italija: profesor Andrea Scaramuzza. V regiji je okužba s COVID-19 zelo razširjena. Kljub temu dr. Scaramuzzi ni znan primer okužbe z resnimi zapleti pri osebah s sladkorno boleznijo, mlajših od 25 let. Spet se pojavlja problem, ko starši svojih otrok zaradi epidemije koronavirusa ne peljejo v bolnišnico zaradi simptomov, ki so znak sladkorne bolezni tipa 1, ali pa diabetične ketoacidoze. V Italiji so imeli veliko primerov, ko so starši klicali urgentno pomoč za otroke z resno diabetično ketoacidozo. Tudi dr. Scaramuzza poudarja pomen izdanih navodil, ki se tičejo javnega zdravja in preprečevanja okužb, poleg tega pa skrb za urejenost sladkorne bolezni.

V Italiji so pripravili tudi video, ki opozarja na to, naj bodo ljudje pozorni na simptome sladkorne bolezni tipa 1 pri otrocih in mladostnikih, da tudi v teh časih širijo ozaveščanje o sladkorni bolezni tipa 1 (video si lahko ogledate na tem naslovu.)

1. Chieti in Ancona, Italija: profesor Francesco Chiarelli in profesor Valentino Cherubini prav poročata, da mladi s sladkorno boleznijo niso bili prizadeti.

Zaradi tega ISPAD poudarja naslednje točke, kar se tičejo COVID-19 (zbrane s pomočjo poročanja kolegov zdravnikov iz Kitajske in Italije, ki so doživeli ali še doživljajo epidemijo v najbolj množični podobi):

1. Do dne izdaje tega dokumenta (24. marec 2020) pediatri endokrinologi iz Kitajske in Italije ne poročajo o nobenem primeru okužbe s COVID-19 pri mladih s sladkorno boleznijo, ki bi ga morali hospitalizirati.
  2. Jasno je, da so zdravstveni sistemi pod velikim pritiskom.
  3. ISPAD še posebej v teh dneh priporoča skrbno vodenje sladkorne bolezni, da se lahko osebe s sladkorno boleznijo tako izognejo nepotrebnim hospitalizacijam ali pa obiskom bolnišnice, kljub temu pa se ne obotavljajte poklicati svojega zdravnika, v kolikor imate težave.
  4. Povečuje se uporaba različnih aplikacij kot načina za oskrbo mladostnika s sladkorno boleznijo, da se tako tako osebe izognejo obiskom bolnišnic in zmanjšajo tveganje za okužbo. Komunikacija med pacienti, družino in zdravstvenimi delavci je izrednega pomena. Obstaja več metod, s katerimi se lahko osebe s sladkorno boleznijo izognejo fizičnega obiska bolnišnic, pri tem pa še vedno dobijo potrebne nasvete in pomoč.
  5. Zelo pomembno je, da zdravstveni delavci podpirajo paciente in družine, pa tudi en drugega. Živimo v stresnih časih, zaradi česar so pomembne potrpežljivost, strpnost in prijaznost.
  6. ISPAD se bo trudil objavljati najnovejša odkritja o COVID-19 in otrocih, mladostnikih in mladih odraslih s sladkorno boleznijo. Za namen tega so vzpostavili tudi forum, na katerega vabijo vse, ki imajo kakršnakoli vprašanja.

Povzeto po tem članku.

Pri nas za otroke, mladostnike in mlade odrasle s sladkorno boleznijo skrbijo na KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med. je z nami govoril o  COVID-19 in mladih s sladkorno boleznijo pri nas, pri tem pa poudaril, da so vzpostavili dežurni telefon na številki 040 82 88 44, ki je dostopen ves čas. Začeli bodo tudi s tele-ambulantami preko spletne aplikacije Zoom. V Sloveniji zaenkrat ni zapletov, ki bi bili povezani s COVID-19 in mladimi s sladkorno boleznijo, obstaja pa strah, da bo spregledana ali kasneje ugotovljena kakšna diabetična ketoacidoza pri novo-odkritih primerih.