Da bodo pikniki varni 

Sezona piknikov je morda že v polnem razmahu in ponuja veliko priložnosti za zabavo na prostem, najsi bo to v družinskem krogu ali s prijatelji. Dogodki v toplem vremenu pa omogočajo tudi idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij. Zaradi tega se moramo zavedati pravilnih postopkov s hrano, da se bomo lahko zaščitili pred okužbami in zastrupitvami. Kadar se na piknikih s pripravo in serviranjem hrane ukvarja več ljudi, se potencial za bolezni, pogojene s hrano, poveča. 

Česa se je pomembno zavedati? 

Piknike moramo nujno načrtovati. Koliko bo ljudi, kaj bodo jedli? Surovo meso in perutnino kupimo nazadnje in že pri nakupu ter transportu ločimo surova živila od gotovih, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja. Obvezne so tudi hladilne torbe s hladilnimi blazinicami, dva kompleta pripomočkov in rezalnih desk – en za surova, drugi za gotova živila, vbodni kontrolni termometer, krožnike, papirnate brisače, posode za ostanke in vreče za odpadke. 

Več o samem transportu na piknik, pečenju z ogljem, ravnanju s hrano na samem pikniku pa si preberite na: https://www.nijz.si/sl/piknik-varnost-zivil