Jesenske aktivnosti smo začeli s pohodom v Pokljuško sotesko in jih končali s pohodom ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni. Vmes pa smo skrbeli za svoje zdravje na predavanju in jesenski edukativni delavnici.

Pohod v Pokljuško sotesko
Letos nam je bilo vreme naklonjeno in smo zadnjo soboto v septembru pohod lahko izpeljali. Nekateri smo bili na pohodu že večkrat, veliko pa je bilo novincev, ki so bili navdušeni nad veličastnostjo soteske, pa tudi malo prestrašeni pri hoji po galerijah. Ob dobri malici in sproščenem klepetu v dobri družbi je strah hitro minil in domov smo odnesli samo lepe spomine.

Delavnica o telesni aktivnosti
Oktober smo začeli z dvodnevno edukativno delavnico Telesna aktivnost za veselje in radost, ki smo jo pripravili skupaj s Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin. V prvem delu smo se seznanili, zakaj je za starostnike in še posebej za diabetike tako pomembna vsakdanja telesna aktivnost in kako s preprostimi triki to aktivnost umestiti v vsakdanje življenje. Na prostem smo naredili nekaj vaj, ki jih lahko delamo tudi doma med umivanjem zob ali kuhanjem, pri obešanju perila, sedenju za računalnikom, sprehodom… V drugem delu delavnice pa smo z različnimi vajami za ravnotežje, moč mišic, gibljivost in spretnost opravili kondicijski test za starejše od 65 let. Dogovorili smo se, da bomo vsaj kakšno vajo med zimo delali doma in potem spomladi preverili, koliko smo napredovali.

Predavanje o sarkopeniji
Sarkopenija je proces staranja, ki pa ga lahko s primernim življenjskim slogom upočasnimo. Kako lahko to naredimo, nam je na oktobrskem predavanju povedala Pavla Lavrinec, dietetičarka v Splošni bolnišnici Jesenice. S staranjem se zmanjšuje mišična masa in povečuje delež maščobe v telesu. Ta proces pa lahko upočasnimo z ustrezno prehrano in vsakdanjo telesno aktivnostjo. Predavateljica je na zanimiv, nazoren in razumljiv način predstavila dokaj nepoznano temo in nam dala tudi veliko koristnih nasvetov.

Meritve tudi na terenu
Naše društvo že vrsto let dobro sodeluje z Društvom upokojencev Jesenice, kjer smo meritve krvnega sladkorja in holesterola opravili v začetku oktobra, in s Krajevno skupnostjo Plavž, kjer enkrat na leto opravljamo meritve krvnega sladkorja in tlaka ter holesterola. Tako smo ob koncu oktobra že peto leto pomagali pri skrbi za zdravje krajanov, saj je bila udeležba zelo dobra, rezultati meritev pa v veliki večini v okvirih priporočenih vrednosti.

Prireditve ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni
14. november je Svetovni dan sladkorne bolezni, prireditve in aktivnosti pa se začnejo že prej. Tako smo se udeležili republiške proslave, ki je bila pod motom Zaščitite svojo družino v soboto, 9. novembra, v Škofji Loki, in si ogledali stojnico, ki so jo 13. novembra pripravili v Splošni bolnišnici Jesenice. Naš tradicionalni pohod po Jesenicah pa smo izvedli v četrtek, na Svetovni dan sladkorne bolezni. Zbrali smo se pred pisarno društva in se v lepem številu odpravili proti zdravstvenemu domu, kjer so nam izmerili krvni tlak in krvni sladkor. Ogledali smo si še gradivo o sladkorni bolezni, potem pa se dobre volje počasi odpravili nazaj proti domu; veseli smo bili dobrih rezultatov meritev.

Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan