Društvo diabetikov Jesenice …v sliki in besedi

Na Jesenicah je bil tudi zadnji mesec lanskega leta delaven: za uvod vanj smo ob koncu novembra prvič opravljali meritve krvnega sladkorja in tlaka ter holesterola v podjetju Sij Acroni Jesenice. Odziv je bil zelo dober, zadovoljstvo pa obojestransko, zato smo se dogovorili za dolgoročno sodelovanje.

V decembru smo imeli takšne meritve ob dnevu odprtih vrat v Zdravstvenem domu Jesenice, kjer smo sočasno predstavili tudi literaturo o sladkorni bolezni ter namen in delo našega društva. Tema decembrskega predavanja je bila Vplivi sladkorne bolezni na srce, predavala pa je Barbara Černivc Zupančič, dr. med., internistka v Splošni bolnišnici Jesenice. Več kot sto poslušalcev je pozdravil tudi jeseniški župan Blaž Račič, najbolj pa smo se razveselili Božička s skromnimi darili. Leto 2019  smo zaključili v soboto, 28. decembra, z novoletnim prijateljskim balinarskim turnirjem. Poleg petih ekip Društva diabetikov Jesenice so na turnir prišli tudi balinarji s Hrušice in Žirovnice. Zmagovalci smo bili vsi, zato je predsednica vsem podelila priznanje in zahvalo, Dedek Mraz pa skromna darila in veliko veselje.

Novo leto smo začeli s tradicionalnim zimskim pohodom v Planico in Tamar, kjer tokrat ni bilo pravega zimskega mraza, a je bilo vseeno prijetno. V februarju pa smo se ob kulturnem prazniku zbrali na Breznici in prehodili del poti kulturne dediščine; ogledali smo si Finžgarjevo domačijo in Janšev čebelnjak ter razstavo slik v osnovni šoli.

Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan