Gripa na pohodu!

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, njen virus pa se z lahkoto širi med prebivalci. V prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe, porast števila zbolelih z gripo ter drugimi okužbami dihal.

Najučinkovitejše cepljenje pred gripo je cepljenje, ki je priporočljivo za vse, zlasti pa za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (indeks telesne mase nad 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko okužbo prenesejo na druge osebe, še posebno pa to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter ostale nujne službe.
Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 % slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1 % prebivalstva. Prav tako se je povišal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več in je znašal 12,9 % (v sezoni 2017/18 11,7 %).

Kaj to pomeni, kje se lahko cepite in kako je z gripo v Sloveniji od začetka letošnje sezone pa si lahko preberete na https://www.nijz.si/sl/pohod-gripe