Izognite se nevarnim mikrobom 

Mikrobe ali mikroorganizme (bakterije, plesni, kvasovke, virusi itd.) najdemo povsod. So v in na rastlinah, živalih, ljudeh, v zemlji, vodi in v zraku. Vedno živijo v združbah, ki se imenujejo mikrobioti.

Obstajajo tri vrste mikroorganizmov, ki so dobri (pomagajo narediti določena fermentirana živila in pijače, kot so jogurt, sir, kislo zelje in repa, pivo, vino, kruh,…), slabi (povzročijo, da se hrana pokvari: zgnije, splesni, ni užitna) in nevarni (škodljivi za zdravje – povzročijo zastrupitve in bolezenska stanja, bruhanje, diarejo, smrt).

Ste vedeli, da v Evropi vsako minuto 44 ljudi zboli zaradi zaužitja nevarnih živil, večina pa se jih okuži doma? 

Obstaja 6 osnovnih pravil, s pomočjo katerih lahko preprečite zastrupitev s hrano:

  • vzdržujte čistočo v kuhinji. Dobro očistite ali operite vse delovne kuhinjske površine, posodo in pribor.
  • Zavarujte kuhinjo pred insekti in drugimi živalmi.
  • Umijte si roke preden začnete pripravljati hrano in večkrat med samo pripravo. Vedno si umijte roke po uporabi stranišča.
  • Ločujte surova živila od kuhane hrane, da preprečite križno (medsebojno) kontaminacijo.
  • Živila dobro prekuhajte, da uničite mikroorganizme.
  • Shranjujte hrano na primerni temperaturi, hladno pod 5°C in toplo nad 60°C.

Več o razlogih zakaj je pomembno ločevati surovo hrano od kuhanih živil, kakšni so razlogi za nujnost prekuhavanja, kakšna naj bi bila temperatura shranjevanja hrane in zakaj uporabljati pitno vodo in zdrava surova živila pa na https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/naj-nam-mikrobi-ne-pokvarijo-poletnega-razpolozenja