Jesen je za pohode in izlete

Jeseniški diabetiki jesen izkoriščamo za pohode v naravi in kakšen izlet, za izobraževanje in druženje in za sodelovanje s krajani. Letos smo temu dodali še praznovanje – naši računovodkinji Milici smo se njeni najožji sodelavci z majhno in iskreno pozornostjo zahvalili za njeno 20-letno delo v izvršnem odboru našega društva.

V oktobru smo načrtovali pohod iz Gorij v Pokljuško sotesko, vendar smo ta pohod zaradi slabega vremena preložili na prihodnje leto. Pohod pa smo izvedli kar v domačem kraju; zbrali smo se na Hrušici in se po gozdni poti in delno po kolesarski stezi odpravili proti Mojstrani. Pot je bila prijetna in zanimiva, saj nudi zanimive razglede na Hrušico in Karavanški plato, pa tudi na Dovje in okoliške hribe; predvsem pa veliko možnosti za rekreacijo. Jesensko predavanje o zdravem življenjskem slogu je bilo nekoliko slabše obiskano, čeprav je bilo zanimivo in koristno.

Predavateljica Zala Marn iz NIJZ je zelo razumljivo in pregledno pojasnila, kaj na tem področju kot delavnice ponuja zdravstveni sistem in kako se vanje lahko vključimo. Za svoje zdravje lahko skrbimo tudi tako, da hodimo na meritve krvnega tlaka in sladkorja ter holesterola. Tudi letos smo sodelovali s Krajevno skupnostjo Plavž, ki je take brezplačne meritve organizirala za svoje krajane. Udeležba je bila dobra, pri večini pa merjene vrednosti niso bile povišane. Krajani so s temi preventivnimi akcijami zelo zadovoljni, zato bomo v njih še sodelovali.

V novembru pa smo najprej odšli na martinovanje v Dobrno, kjer so nam v hotelu omogočili tudi kopanje s kosilom. Popoldansko martinovanje je bilo prijetno doživetje: župnik je krstil mlado vino, na stojnicah so ponujali izdelke domače obrti in kmečke jedi, za razpoloženje so skrbeli starodobni kolesarji, moški pevski zbor in folkloristi, za ples pa obetajoči mladi glasbeniki in pevci.

Ob degustaciji vina in hrane ter sproščenem klepetu in živahni glasbi je čas hitro minil in domov smo se odpravili veseli in zadovoljni. Na Svetovni dan sladkorne bolezni, 14. novembra, smo se zbrali pred pisarno društva in se sprehodili po Jesenicah. Ustavili smo se v Zdravstvenem domu, kjer so nam izmerili krvni sladkor in tlak, potem pa odšli na zdravo malico in počasi domov.

Organizirali smo tudi jesensko edukacijsko delavnico o sladkorni bolezni tipa 2 in vanjo poleg običajnih tem o sladkorni bolezni, njenih posledicah in terapiji z zdravili ter inzulinom, vključili tudi presejalni test za diabetično stopalo. Preverili smo, če znamo pravilni postopek za merjenje krvnega sladkorja in smo bili kar uspešni.

Lilijana Kos
Foto: Anuša Ferjan