Kaj ne spada v mikrovalovno pečico? 

Zveza potrošnikov Slovenije je pred testiranjem mikrovalovnih pečic pri pravila tudi članek z nasveti o stvareh, ki v mikrovalovno pečico nikakor ne spadajo. 

Mikrovalovne pečice učinkovito segrevajo živila, zato jih marsikdo rad uporablja. Pri tem ne škodujejo živilom nič bolj, kot če bi jih segrevali na kakšen drug, bolj klasičen način. Vendar imajo tudi mikrovalovi omejitve, zato je priporočljivo vedeti, kaj ne spada v mikrovalovno pečico.

1. Kuhanje jajc

Kuhanje surovih jajc v mikrovalovni pečici ni najboljša ideja. Med kuhanjem se v jajcu naredijo žepi vrele pare pod tlakom, ki je nevarna. Če jajce raznese v pečici, bo vse notranje površine prekrila zelo lepljiva in smrdeča vroča zmes, katere čiščenje ne bo prav nič preprosto. Še bolj nevarno pa je, če jajce raznese pozneje, ko ga poskusimo pojesti. Pri tem si lahko močno opečemo roke ali usta. Jajca zato kuhajte na klasičen način! 

2. Svež čili

Segrevanje svežih čilijev ne bo vodilo do nevarne eksplozije, a izkušnja prav tako ne bo preveč prijetna. Pri segrevanju čilija v mikrovalovni pečici se sprošča večja količina kapsaicina, kemične spojine, zaradi katere je čili pekoč. Ko bomo pečico odprli, se bo koncentrirana para razširila po prostoru in neprijetno presenetila kuharja.

3. Listnata zelenjava

Kuhanje sveže blitve ali špinače v mikrovalovni pečici bi trajalo le nekaj trenutkov in bi pospešilo pripravo kosila, a to vseeno odsvetujemo. Listnata zelenjava vsebuje le malo vode in ta pod vplivom mikrovalov zelo hitro izpari. Posušeni listi začnejo ogleneti, povzročajo iskrenje in se na koncu vžgejo. Z malo sreče bomo le zasmradili kuhinjo, lahko pa tudi nepopravljivo poškodujemo mikrovalovno pečico ali povzročimo požar.

4. Riž

Pogrevanje riža pomeni drugačno tveganje. V skuhan riž se rada naseli bakterija Bacillus cereus, ki je odporna proti vročini in je med pogrevanjem ne uničimo. Ob zaužitju lahko povzroči lažjo zastrupitev z znaki bruhanja ali driske. Kuhanega riža zato ni priporočljivo shranjevati v hladilniku in pozneje pogrevati.

5. Paradižnikove omake

Ker so zelo goste, se tudi v njih med segrevanjem začnejo tvoriti mehurji vrele pare. Pogosto že med segrevanjem brizgajo po notranjosti pečice, lahko pa izbruhnejo tudi na krožniku in povzročijo opekline ali vsaj zoprne madeže.

Zakaj pa v mikrovalovni pečici ne segrevamo vode, papirnatih vrečk ali izolacijske embalaže, pa si preberite na zps.si.