Kaj se skriva v tvojem kruhu?

Žemlje, kajzerice, štručke in kruh v vseh ostalih oblikah se pogosto znajdejo na našem jedilniku, vendar: ali se povsem zavedamo razlik med posameznimi pekovskimi produkti in njihovo sestavo ter vplivom na zdravje?

V najnovejši raziskavi je Zveza potrošnikov Slovenije analizirala pekovske izdelke, kjer so se osredotočili na vsebnost aditivov, maščob, ogljikovih hidratov, sladkorja in soli ter razlikami med sveže pečenim in pakiranim kruhom.

Poleg moke, vode, kvasa in soli so v pekovskih izdelkih zelo pogosti tudi aditivi. Aditivi so danes ena pomembnejših kategorij dodatkov, ki omogočijo, da kruh ostane svež, uporaben oziroma obstojen dlje časa. Zato so v priljubljenim pekovskim izdelkom pogoste dodatne maščobe, konzervansi, emulgatorji, stabilizatorji in sredstva za obdelavo moke.

Vendar pa aditivi niso dodani le pakiranim kruhom in drugim takšnim izdelkom, ampak so prisotni tudi v sveže pečenih izdelkih v trgovinah. Podobna ali ista vsebina (kljub temu, da se ti izdelki prodajo in porabijo dnevno) so v trgovine pripeljani že pripravljeni za dopeko, kar zmanjša stroške in delo, vendar zahteva daljšo obstojnost.

Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da:

• Si ogledamo in primerjamo izdelke v trgovina na podlagi sestavin in hranilnih tabel in se odločimo za tisto, ki ima manj aditivov, konzervansov ter hranilnih snovi, ki vsebujejo preveliko vrednost.
  • Se izogibamo ali nadomestimo bele pekovske produkte z drugimi, saj ti vsebujejo največ sladkorja in soli.
  • Se izogibamo mlečnim kruhkom, ki imajo ob preostalih sestavinah tudi visoko vsebnost sladkorja, oziroma jih uživamo kot sladice in ne kot pekovsko pecivo.

Več informacij na spletni povezavi: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/ves-kaj-vse-je-v-zemlji-ki-jo-imas-za-malico