Koliko jagod je zares v jagodnih jogurtih?

Izvedeno je bilo testiranje 21 jagodnih jogurtov različnih blagovnih in trgovskih znamk. Jagodni jogurti na embalaži večinoma prikazujejo velike količine sočnih jagod, ki kupca privabijo. A proizvajalci med proizvodnim postopkom jogurtu ne dodajajo svežih jagod, ampak vnaprej pripravljeno jagodno kašo, ki vsebuje termično obdelane jagode in spominja na džem.

Pregledani jagodni jogurti, ki so imeli naveden odstotek jagod v izdelku, so vsebovali od 8 do 18 odstotkov jagodne kaše. Pri jogurtih, ki so imeli naveden podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku, smo izračunali, da so vsebovali le nekoliko manj jagodne kaše, in sicer od 3 do 16,5 odstotka.

Podrobnejše rezultate analize si lahko ogledate na spletni strani [https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/jagodni-jogurti-koliko-jagod-zares-vsebujejo], za konec pa nekaj bistvenih poudarkov:
1. Jagodni jogurti, ki so na voljo v trgovinah, večinoma vsebujejo aditive in arome ter preveč sladkorja. Navadni jogurt pa je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano.
Če se vam zdi preveč »dolgočasen«, ga lahko hitro spremenite v sadnega tako, da mu dodate na koščke narezano sveže sezonsko sadje. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

2. Ne glede na to, katero živilo kupujete, preberite seznam sestavin, ki vam bo razkril ‘recept’ izdelka.
Pri jagodnem jogurtu lahko iz seznama sestavin na primer razberete (izračunate), koliko jagodne kaše vsebuje ter kateri aditivi so mu bili dodani.

3. Pred nakupom si oglejte še podatke v hranilni tabeli. Jagodni jogurti vsebujejo v povprečju 12,6 gramov sladkorja v 100 gramih, zato naj ne bodo na jedilniku prepogosto. Tistim, ki vsebujejo več kot 15 g v 100 gramih jogurta pa se raje izognite. Takšen jogurt je sladica.