LEDENA KAVA – JE TO RES KAVA?

Ledena kava je priljubljena poletna osvežitev, ki si jo lahko privoščimo kjerkoli. Ledene kave se med seboj razlikujejo: tako po sestavi kot po prehranskem profilu in kalorični vrednosti. Če boste v kavarni naročili ledeno kavo, boste lahko postreženi z ledom ohlajeno belo kavo, espressom z dodatkom kepice sladoleda ali pa s predpripravljenim mlečnim napitkom z okusom kave.

Portal veskajjes.si pa je pregledal ledene kave, ki jih lahko kupite tudi v trgovini, pri čemer so ugotovili, da imajo s kavo bolj malo skupnega.

Pogled na seznam sestavin na embalaži ledenih kav (ice coffee) razkrije, da so to pri ultra visoki temperaturi (UHT) segreti mlečni napitki z dodatkom kave in sladkorja, soli, aditivov (stabilizatorjev in emulgatorjev) in arom ter karameliziranega sladkorja za barvo.

Več o sami vsebnosti kave v takšnih napitkih, primerjave in nasvete pa najdete na povezavi: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/bi-se-ohladili-z-ledeno-kavo