Leto začnemo s pohodom

Jeseniški diabetiki smo leto 2018 zaključili s prednovoletnim srečanjem, kateremu smo dodali še predavanje dr. Tanje Leskovar, spec. družinske medicine iz Zdravstvenega doma Radovljica. Na zanimiv način je povedala, kakšna je vloga zdravnika družinske medicine pri obravnavi bolnika s sladkorno boleznijo, kako poteka delo v referenčnih ambulantah in kdaj zdravnik družinske medicine bolnika napoti k specialistu oz. diabetologu. Prisotne smo tudi skromno obdarili, za dobro razpoloženje pa je poskrbel naš član s harmoniko.


Letošnje leto pa smo začeli z že tradicionalnim januarskim zimskim pohodom v Tamar. Zbrali smo se pri gostišču Uh v Ratečah in se odpravili v Planico. V dolini pod Poncami je bilo zelo živahno, saj so potekale prireditve ob svetovnem dnevu snega, namenjene predvsem otrokom. Ogledali smo si, kako so otroci iskali zaklad, se preizkusili v skokih in v teku po skakalnici ter prave skakalce na treningu na mali skakalnici. Odpravili smo se proti Tamarju, vendar nismo prišli do cilja, ker je bil sneg suh in se je mlel pod nogami. Pot je bila težka, saj nismo prišli nikamor, samo veliko truda in časa smo porabili. Utrujeni smo se vračali v Rateče, spremljal pa nas je veseli otroški živžav.


Ob kulturnem prazniku smo se 8. februarja zbrali na parkirišču pred Elektro Žirovnica in najprej odšli do Čopove domačije. Tam smo si ogledali film Ni ga lepš’ga kraja o življenju in delu petih znanih mož iz vasi pod Stolom. Še fotografija za spomin in smo šli do osnovne šole. Tam smo si ogledali foto zgodbo izpod Stola, to je razstavo fotografij ob 20-letnici Občine Žirovnica, in dela umetnikov s 14. srečanja slikarjev. Pot smo nadaljevali do Čebelarstva Noč, kjer smo si ogledali čebelnjak, ki ima panjske končnice poslikane z motivi krajevnih ter okoliški kulturnih in naravnih zanimivosti, kot so cerkve, znamenja, rože, itd. Poskusili smo tudi različne vrste medu in se seznanili o njegovih zdravilnih lastnostih ter o metodi zdravljenja v čebelnjaku v obliki aromaterapije. Odpravili smo se še do Janševega čebelnjaka v Breznici, potem pa skozi vasi nazaj do parkirišča in na kosilo »k medvedu«. Preživeli smo zanimiv, kulturen in poučen dan.

                Lilijana Kos
                Foto: Anuša Ferjan