V petih mesecih zbrali 81 tisoč kilometrov za ozaveščanje o sladkorni bolezni

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembra se je zaključila tudi letošnja akcija #darujemkilometre. Z njo v Zvezi društev diabetikov Slovenije ozaveščajo o sladkorni bolezni, s katero živi vsak deseti Slovenec. V petih mesecih so sodelujoči na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji in drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem, zbrali kar 81.342 kilometrov. Največ so jih zbrali član Društva diabetikov Jesenice Ivan Berlot, ki je nabral kar 2.353 kilometrov, otroci iz Vrtca Ledina, ki so od septembra do danes zbrali 1.666 kilometrov ter zaposleni v podjetju Novo Nordisk Slovenija, ki so skupaj prehodili, odtekli in odkolesarili 2.741 kilometrov.

Po ocenah Mednarodne zveze za diabetes ima sladkorno bolezen vsak enajsti Zemljan, z njo živi vsak deseti Slovenec, v naslednjih petindvajsetih letih bo po napovedih številka narasla na 700 milijonov oseb s sladkorno boleznijo. Za ozaveščanje o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu je Zveza društev diabetikov Slovenije že tretje leto zapored organizirala akcijo #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni.

V petih mesecih podvojili lanski rezultati: zbrali 81 tisoč kilometrov

V ospredju letošnje akcije je bil ambiciozen cilj: zbrati 384.400 kilometrov, kolikor znaša povprečna razdalja od Zemlje do Lune. Sodelujoči so kilometre zbirali od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem. V dobrih petih mesecih so organizatorji skoraj podvojili lanskoletni rezultat in zbrali kar 81.342 kilometrov, ki so jih prešteli v objavah, ki so jih sodelujoči v akciji objavljali na družbenih omrežjih.

»V treh letih smo z akcijo #darujemkilometre za ozaveščanje o sladkorni bolezni zbrali že 139.342 kilometrov. Smo na dobri tretjini poti do zastavljenega cilja – zbrati kilometre v razdalji od Zemlje do Lune. Glede na zastavljen tempo bomo cilj dosegli že leta 2023. Predvsem pa si želimo narediti korak naprej v razumevanju sladkorne bolezni in njenem obvladovanju. Je ena redkih kroničnih bolezni, ki jo lahko posameznik obvladuje z ustrezno prehrano, zdravim življenjskim slogom ter predpisanimi zdravili. Živi lahko povsem običajno in aktivno življenje. S takšno akcijo osebe s sladkorno boleznijo in ljudi okrog njih še posebej spodbujamo, da ponotranjijo aktiven pristop k zdravljenju in zavedanje, da lahko imam jaz sladkorno, a nima sladkorna mene,« je namen akcije #darujemkilometre povzel predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton.

Akcija #darujemkilometre je bila letos lokalizirana

Kilometre, ki so jih sodelujoči nabrali s kolesom, s tekom ali peš, so v Zvezi društev diabetikov Slovenije zbirali na družbenih omrežjih med 1. junijem in 14. novembrom preko ključnika #darujemkilometre. Letos so v ospredje postavili pohodništvo. Lokalno prebivalstvo so z različnimi aktivnostmi spodbujali, da se odpravijo na eno izmed 12 pohodnih poti, ki so bile enakomerno razporejene po Sloveniji in označene z namenskimi plakati.

Posebej aktivni so bili član Društva diabetikov Jesenice Ivan Berlot, ki je več kot 2.353 kilometrov nabral in predstavil v kar 41 Facebook objavah. Akciji so se pridružili tudi otroci iz Vrtca Ledina pod mentorstvom Barbare Medvešček, ki so kilometre nabirali s pohodi na Ljubljanski grad in Rožnik. Otroci pa so kilometre nabirali tudi v popoldanskem času s starši in jih beležili na plakat. Skupaj so od septembra do novembra nabrali 1.666 kilometrov. Zaposleni v podjetju Novo Nordisk Slovenija pa so s tekom, kolesarjenjem in pohodništvom skupno zbrali 2.741 kilometrov.

Med ambasadorji akcije tudi kolesarji in mlada atletinja s sladkorno boleznijo

Za ozaveščanje o sladkorni boleni, so se letos v akciji #darujemkilometre, pridružili ambasadorji: ljubiteljska kolesarska ekipa #darujemkilometre, štirje navdušeni amaterski kolesarji Matic Mrva, Aljaž Bratkovič, Andrej Drašler in Urban Kravos, ki vsi štirje živijo s sladkorno boleznijoPri ozaveščanja o sladkorni bolezni sta jih spremljali in usmerjali še mlada atletinja Zala Istenič in Ana Turšič, ambasadorki akcije #darujemkilometre.

»Osebe s sladkorno boleznijo ob ustreznem obvladovanju bolezni, zdravi prehrani in športni aktivnosti lahko živimo povsem običajno in kakovostno življenje. Z akcijo #darujemkilometre smo dokazali, da znamo za zdravo življenje navduševati tudi ostale, ki ne živijo s to boleznijo,« izpostavlja Istenič.

#darujemkilometre tudi na Highlanderju in Tour of Slovenija

Akcija #darujemkilometre je zaživela leta 2019, ko so Slovenijo obiskali člani Teama Novo Nordisk. Gre za ekipo profesionalnih kolesarjev, v kateri imajo vsi sladkorno bolezen tipa 1, ki so tisto leto sodelovali na Dirki po Sloveniji. Ob njihovem obisku je Zveza društev diabetikov Slovenije prvič pripravila vrsto ozaveščevalnih aktivnosti o sladkorni bolezni v sklopu akcije #darujemkilometre. Letos so akcijo z darovanjem kilometrov prijazno podprli tudi organizatorji dogodka Highlander Slovenija.

Več o akciji #darujemkilometre: https://bit.ly/3HABbov

Video predstavitev ambasadorjev: https://bit.ly/3HBnrJV

Priloge:

 

  1. Infografika, rezultati akcije #darujemkilometre
  2. Fotografije
  • Župan Cerknice Marko Rupar otvoril Pot na Slivnico – eno od 12 poti v okviru akcije #darujemkilometre, foto Ljubo Vukelić, Občina Cerknica
  • Akciji so se pridružili tudi otroci iz Vrtca Ledina pod mentorstvom Barbare Medvešček, ki so kilometre nabirali s pohodi na Ljubljanski grad in Rožnik. Otroci pa so kilometre nabirali tudi v popoldanskem času s starši in jih beležili na plakat. Skupaj so od septembra do novembra nabrali 1.666 kilometrov.
  • Zaposleni v podjetju Novo Nordisk Slovenija so s tekom, kolesarjenjem in pohodništvom skupno zbrali 2.741 kilometrov.
  • Akcija #darujemkilometre 2021 – Pot na Kum v Trbovljah

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, 041 213 451 – Matjaž Kljajić  

Z letošnjo akcijo #DarujemKilometre gremo do lune

Vsak deseti Slovenec živi s sladkorno boleznijo, preliminarni rezultati raziskave NIJZ pa razkrivajo, da je v Sloveniji še 79 tisoč oseb, pri katerih sladkorna bolezen še ni bila odkrita. V Zvezi društev diabetikov Slovenije zato že tretje leto zapored organizirajo akcijo ozaveščanja o bolezni #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Letos še s posebej ambicioznim ciljem: zbrati želijo 384.400 kilometrov, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune. Sodelujoči bodo lahko kilometre zbirali od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem. 

Akcija #darujemkilometre je bila v letu 2020 zelo uspešna, saj smo v samo 14 dneh Slovenke in Slovenci s tekom, na kolesu in peš, zbrali 14.003 kilometrov za namen ozaveščanja o sladkorni bolezni. Letos je cilj še ambicioznejši, načinov vključitve v akcijo #darujemkilometre pa še več. V Zvezi društev diabetikov Slovenije so letos pripravili 12 pohodniških točk, ki so enakomerno razporejene po Sloveniji, prek katerih bodo nabirali kilometre. Na vrhu vsake od točk bodo organizatorji spremljali število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Vseh 12 pohodnih točk je lahko dostopnih in primernih tudi za starejše osebe s sladkorno boleznijo in družine z majhnimi otroci. Izbrane pohodniške točke bodo v naslednjih dneh razkrili na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije. 

Letos je akcija #darujemkilometre lokalizirana
»Letos smo želeli v akcijo #darujemkilometre vključiti čim večje število oseb, zato smo jo naredili bolj lokalno. Skrbno smo izbrali 12 pohodniških točk, ki so razporejene po celi Sloveniji, tako da bo vsak imel možnost lokalno prispevati svoje kilometre. Prvi navdušenci, ki bodo obiskali vseh 12 točk, objavili fotografije na Facebooku ali jih poslali na e-naslov zveze, bodo prejeli še uporabno darilce,« pravi Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije. 

Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre bodo organizatorji spremljali na Facebooku in Instagramu prek fotografij vaših športnih aktivnosti. Zato vse sodelujoče naprošajo, da se na vrhu vsake od 12 točk, na drugih pohodniških poteh, na teku ali kolesarjenju, fotografirate, pri objavi na družbenih omrežjih fotografijo označite s ključnikom #darujemkilometre in pripišete število opravljenih kilometrov. 

Med ambasadorji projekta tudi kolesarji in mlada atletinja s sladkorno boleznijo
Akcijo #darujemkilometre podpira tudi novonastala kolesarska ekipa #darujemkilometre, ki je sestavljena iz štirih navdušenih amaterskih kolesarjev, ki vsi štirje živijo s sladkorno boleznijo: Matic Mrva, Aljaž Bratkovič, Andrej Drašler in Urban Kravos. Kolesarji v ekipi bodo v skupni ‘fond’ kilometrov prispevali s svojimi treningi. Na poti ozaveščanja o sladkorni bolezni jih bosta spremljali in usmerjali tudi Ana Turšič, ambasadorka akcije #darujemkilometre, ki se je lani pridružila ekipi, in letos prvič mlada atletinja Zala Istenič. 

»Želim si, da bi letos nadaljevali, kjer smo lani zaključili. Z akcijo #darujemkilometre predajamo sporočilo, da je sladkorna bolezen obvladljiva, njeno obvladovanje pa moramo prilagoditi sebi. Ni univerzalnega recepta in kar velja zame, lahko ne velja za koga drugega ter obratno. Zato se mi zdi pomembno, da o sladkorni bolezni informiramo tudi širšo javnost. Pa ne zgolj zato, da bi jo v lahko v takšnem slučaju prepoznali pri sebi, temveč tudi zato, da lahko razumejo nas, ki z njo živimo. Približati jim želimo zavedanje, da naš urejen krvni sladkor ni samoumeven, ampak je za to potrebno trdo delo, znanje in poznavanje sebe. Včasih smo preprosto utrujeni od tega in takrat razumevanje in moralna podpora pomenita ogromno,« pravi Turšič. 

Akcija #darujemkilometre traja vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni, ko bodo organizatorji sporočili število zbranih kilometrov. 

Za vse dodatne informacije in povezavo s sogovorniki smo dosegljivi na komunikacije@mediade.si, 041 213 451 (Matjaž Kljajić).

Navodila za darovanje kilometrov in primer Facebook objave za darovanje kilometrov

© Copyright - Zveza društev Diabetikov Slovenije