Pomladno prebujanje v Društvu diabetikov Jesenice

Na Jesenicah se je pomladno prebujanje začelo v drugi polovici februarja, ko smo ob sproščanju  ukrepov proti korona virusu začeli balinati: samo na skrajnih dveh stezah, samo 10 članov, brez gledalcev in z zaščitno masko. Snidenje je bilo prisrčno. Ko so se v šole vrnili učenci, pa smo osnovnim šolam v občinah Jesenice, Bled, Bohinj, Gorje, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica  dostavili igro Razgibani kviz o sladkorni bolezni; kupili smo jo že ob koncu lanskega leta. Tako smo se mentorjem in učencem zahvalili za sodelovanje v tekmovanju  iz znanja o sladkorni bolezni, ostale učence pa vzpodbudili k pridobivanju novih znanj o tej bolezni. Odziv je bil dober, iz Osnovne šola Anton Tomaž Linhart iz Radovljice so nam takoj poslali njihov prvi poskus.

V marcu smo za potrebe članov spet odprli pisarno društva in ob sredah uvedli enourno dežurstvo. Izpeljali smo tudi  delavnico o vlogi in pomenu računalniške pismenosti pri vodenju sladkorne bolezni preko mobilnega telefona in osnove komunikacije prek video povezave. Ob lepem vremenu je deset članov  20. marca odšlo na pohod Po poti treh mostov od Kampa Šobec mimo plezališča Bodešče do Lancovega.  Nazaj pa smo šli ob Savi, po ribiških poteh in preko mokrišča Šobec, kjer smo si ogledali tudi lehnjakov izvir. Naslednjo soboto pa je  druga skupina odšla na pohod od Bleda do Koritnega in naprej do 500 let stare podružnične cerkve Sv. Lenarta v zaselku Na Pečeh v Bodeščah.

Lilijana Kos

avtorica fotografij: Anuša Ferjan