Poskrbite za varnost hrane in uživajte v poletju! 

Mikrobe ali mikroorganizme (bakterije, plesni in kvasovke, viruse itd.) najdemo povsod, v in na rastlinah, živalih in ljudeh, v zemlji, vodi in zraku. Vedno živijo v združbah – mikrobiotah.

Poznamo tri tipe mikroorganizmov:

  • dobre, ki pomagajo narediti določena fermentirana živila in pijače, kot je jogurt, sir, kislo zelje in repa, pivo in vino, kruh, pršut itd.
  • Slabe mikroorganizme, ki povzročijo, da se hrana pokvari, zgnije, splesni, da ni užitna.
  • Nevarne oziroma škodljive za zdravje, ki povzročijo zastrupitve in bolezenska stanja, bruhanje, diarejo in celo smrt.

V Evropi vsako minuto 44 ljudi zboli zaradi zaužitja nevarnih živil, večina se okuži doma.

Kako preprečiti zastrupitve s hrano?

Poznamo 6 osnovnih pravil:

  • vzdržujte čistočo v kuhinji. Dobro očistite ali operite vse delovne kuhinjske površine, posodo in pribor. 
  • Zavarujte kuhinjo pred insekti in drugimi živalmi.
  • Umijte si roke preden začnete pripravljati hrano in večkrat med samo pripravo. Vedno si umijte roke po uporabi stranišča.
  • Ločujte surova živila od kuhane hrane, da preprečite križno (medsebojno) kontaminacijo.
  • Živila dobro prekuhajte, da uničite mikroorganizme.
  • Shranjujte hrano na primerni temperaturi, hladno pod 5°C in toplo nad 60°C.

Zakaj so ta pravila tako pomembna?

Nevarni mikrobi se zadržujejo na rokah, kuhinjskih brisačah, deskah za rezanje in najmanjši kontakt prenese nevarne mikrobe na hrano.

Več o tem, zakaj je tako pomembno surovo hrano shranjevati od kuhanih živil, kaj pomeni dobro prekuhana hrana, o pomembnosti pitne vode in zdravih surovih živil pa si preberite na strani Zveze potrošnikov Slovenije: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/9772-naj-nam-mikrobi-ne-pokvarijo-poletnega-razpolozenja