Radioamaterji; Iskrene želje po zdravju!

Kot predhodnih 20 let, smo slovenski radioamaterji, pod pokroviteljstvom Zveze društev diabetikov Slovenije – SLODA, tudi zadnje praznovanje Svetovnega dneva diabetesa obeležili z aktivnostmi na več radioamaterskih frekvencah. Že konec marca 2019 smo, ob 73. obletnici delovanja radioamaterske organizacije, za naše delo pridobili posebni pozivni znak S573G. Številka 73 ima v radioamaterski dejavnosti poseben, večplasten  pomen. Poleg pozdrava korespondentu, številka izraža tudi iskrene želje po zdravju in sreči. Naš začasni posebni pozivni znak smo izbrali tako, da smo ga lahko nato svetovni radioamaterski javnosti predstavili kot slovenski pozdrav z željami po zdravju in središča Slovenije. S5 v radijskem prometu predstavlja oznako za Republiko Slovenijo, 73 želje po zdravju, in G oznako GEOSS. Naše glavne aktivnosti namreč vsa leta potekajo na Zgornji Slivni, tik nad geometričnim središčem Slovenije, na tekmovalni lokaciji, ki jo skupno uporabljamo radioamaterji iz Moravč in Radomelj.

V okviru aktivnosti, ki smo jih izvedli ob Svetovnem dnevu diabetesa, smo pozivni znak S573G ter dolgoletna pozivna znaka iz akcij SLODA in radioamaterjev S50G in S55T, uporabili v štirih največjih svetovnih tekmovanjih. Zaradi velikega zanimanja in tudi atraktivnosti posebnega pozivnega znaka, smo v dveh tekmovanjih široko-svetovnega tipa, ki se jih udeležuje več deset tisoč tekmovalcev, dosegli celo dve prvi mesti na svetu.

Postaji S50G in S573G sta letos z zgornje Slivne opravili 7149 kontaktov, postaja S55T nadaljnjih nekaj tisoč. Naša sporočila o dobrih željah ter sporočila SLODA in IDF, s katerimi opozarjamo na nevarnost diabetesa in osveščamo javnost o problemu, zadnjih 21 let dosežejo skoraj vse dežele tega sveta. In ponavljanje znanega izreka: »Nikoli ne obupaj!«

Vsem bralcem pa le še 73 de S573G

Vitomir Kregar, radioamater