Raziskava o trajnostni prehrani

Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru Evropske potrošniške organizacije oktobra in novembra lani med slovenskimi potrošniki izvedla anketo o potrošniških odločitvah glede trajnostne potrošnje hrane. V raziskavi je sodelovalo 12 potrošniških organizacij iz 11 držav članic ter okoli 11.000 potrošnikov – anketirancev, tudi več kot 1000 slovenskih potrošnikov, med katerimi skoraj polovica “trajnostno prehrano” povezuje z lokalno pridelano hrano in pozna prednosti takšne prehrane. Med razlogi, zakaj se ne prehranjujejo (bolj) trajnostno pa navajajo predvsem visoke stroške takšnega načina prehranjevanja in pomanjkanje informacij.

Zbrali so ključne zaključke evropske ankete o trajnostni prehrani, ki so:

1. Zaznavanje: Večina potrošnikov se zaveda vpliva prehranskih navad na okolje.
2. Pripravljenost za spremembe: Dve tretjini potrošnikov je odprtih za spremembo svojih prehranjevalnih navad v prid okolja.
3. Ovire: Cena, pomanjkanje znanja, nejasne informacije in omejena izbira trajnostnih možnosti so tisto, kar večina potrošnikov navaja kot razloge, ki jim preprečujejo bolj trajnostno prehranjevanje.
4. Meso: Nekaj več kot 40% potrošnikov trdi, da so prenehali jesti rdeče meso ali pa so se zaradi skrbi za okolje porabo zmanjšali. Večina ne vidi žuželk ali meso iz laboratorija kot alternativne vire beljakovin, ampak zamenjavo za meso vidijo v vegetarijanskih burgerjih in tradicionalni vegetarijanski hrani (npr. stročnice).
5. Vloga vlade: Le 16 % potrošnikov meni, da njihova vlada stori dovolj za spodbujanje trajnostne preskrbe živil na ravni proizvodnje in potrošnje.

Če vas zanima več o odgovorih slovenskih potrošnikov ali pa o tem, kaj lahko sami storite za bolj trajnostno prehranjevanje, vabljeni da si na strani ZPS ogledate članek.