Rekreacija in znanje za večjo preventivo

Jeseniški diabetiki smo najbolj aktivni v maju, ko s pohodi in športnimi srečanji skrbimo za rekreacijo, s sodelovanjem na predavanjih in delavnicah pa nabiramo dodatno znanje za boljše zdravje; v občinskem merilu preventivno delujemo z meritvami  na »Paradi učenja«;  za dobro počutje pa gremo na kakšen izlet.

Šli smo do sotočja

Sredi aprila smo šli na pohod iz Lesc v Šobec. Zbrali smo se pred restavracijo Center in se odpravili v kamp Šobec, ki je bil na to oblačno in mrzlo soboto prazen in zapuščen. Sprehodili smo se skozi kamp in odšli skozi gozd naprej do sotočja Save Bohinjke in Save Dolinke pod Radovljico. Kratek postanek za malico in skupinsko fotografijo, potem pa čez polja in travnike nazaj v Lesce. Slabo vreme nas ni motilo, saj vedno pravimo, da je za prijetno doživetje najbolj pomembna  dobra družba.

Izlet v Radence

Na spomladanski izlet smo odšli v Zdravilišče Radenci, kjer so nas lepo sprejeli in pogostili s kmečko malico. Po ogledu  zdravilišča smo uživali v kopanju v številnih bazenih in bazenčkih s termalno in običajno vodo, z mehurčki in brez njih. Okusno kosilo so nam postregli v restavraciji hotela Radin, po kosilu pa smo si na poti proti domu ogledali še Oljarno Šaruga. Poskusili smo njihovo bučno olje in druge dobrote, potem pa smo si ogledali še kmečki muzej. Poleg kmečkega orodja in strojev so bile zanimive tudi uniforme in predmeti iz vsakdanjega kmečkega življenja. Preživeli smo zelo lep dan, saj je tudi vreme zdržalo vse do doma.

Srčno popuščanje in hipertenzija

V Splošni bolnišnici Jesenice so svetovni dan žil ter dneva možganske kapi in srčnega popuščanja združili v delavnico s predavanjem. Na delavnici so merili krvni tlak in udeležence seznanili z dejavniki tveganja za srčno-žilne bolezni in možgansko kap. O srčnem popuščanju in hipertenziji pa so pripravili zanimivo, razumljivo in poučno predavanje dr. Daniela Omersa, dr. med. iz jeseniške bolnišnice. Izvedeli smo veliko novega in koristnega, zato smo se dogovorili, da bomo na takih srečanjih še sodelovali.

Meddruštveni pohod z ogledom  muzeja

Letos smo meddruštveni pohod društev diabetikov Gorenjske organizirali v Mojstrani. Zbrali smo se pred Slovenskim planinskim muzejem, potem pa si je ena skupina z vodičem ogledala muzejske zbirke, druga pa je odšla na pohod do slapa Peričnik. Srečanje smo zaključili na Jesenicah z zabavnim programom poštarja Ivana ter okusnim kosilom in bogatim srečelovom. Veseli smo bili pohval, saj so naši gostje povedali, da se vedno radi vračajo na Jesenice.

Na športnih igrah prejeli bronasto medaljo

Zadnjo soboto v maju smo odšli v Koper na športno srečanje slovenskih diabetikov. Večina naših članov je odšla na ogled mesta in na pohod ob morju po Paranzani do Žusterne, tekmovali pa smo v pikadu, prstometu in kegljanju. Mešana ekipa kegljačev je dosegla odlično tretje mesto in prejela bronasto medaljo; v prstometu je bila naša mešana ekipa četrta, v pikadu pa nismo dosegli vidnejših uvrstitev. Domov smo se vračali s prijetnimi občutki, saj smo se spet srečali s prijatelji iz drugih društev in se naužili sonca ter morskega zraka.

Del preventive so tudi redne meritve krvnega sladkorja; v maju smo jih opravili na Društvu upokojencev Jesenice in na Paradi učenja, ki jo je v tednu vseživljenjskega učenja na Stari Savi organizirala Ljudska univerza Jesenice.

Lilijana Kos

Foto: Anuša Ferjan