Res samo ‘voda z okusom’?

V vročih dneh našo telo potrebuje še več tekočine kot ponavadi. Čeprav sta za potešitev želje najboljša izbira voda ali nesladkan čaj, velikokrat posegamo tudi po takšnih ali drugačnih brezalkoholnih pijačah, med katerimi so tudi nizkoenergijske pijače, ki so zaradi svoje brezbarvnosti na prvi pogled podobne vode.

Na trgovskih policah se nahajajo pod nazivom »voda z okusom«, ki ga trgovci radi uporabljajo na napisih poleg cene izdelka, umestijo pa jih v bližino ustekleničene vode.

Poleg vode pa te pijače vsebujejo tudi sladkor, običajno majhen delež soka (do 3 %), aditive in arome. Najpogostejši dodani aditivi so citronska kislina ali soli (natrijevi citrati) za uravnavanje kislosti. Askorbinska kislina in konzervansa natrijev benzoat in kalijev sorbat sta dodana za preprečevanje oksidacije izdelka.

Naloga konzervansov je preprečitev razvoja mikroorganizmov oziroma kvar izdelka, s čimer proizvajlci podaljšajo obstojnost in rok uporabe. Natrijev benzoat in kalijev sorbat sta odobrena aditiva s strani Evropske agencije za varnost hrane. Koliko konzervansa lahko proizvajlci dodajo nekemu živilu, pa določa zakonodaja. Oba konzervansa imata namreč določeno vrednost ADI (acceptable daily intake), ki pove, koliko je še sprejemljiv dnevni vnos za posamezen konzervans.

Veste, kaj prehranske trditve pomenijo?

• “Nizka energijska vrednost” – pijače z manj kot 20 kcal (80 kJ) na 100 ml.
  • “Brez energijske vrednosti” – pijače z manj kot 4 kcal (17 kJ) na 100 ml.
  • “Brez sladkorjev” – pijače z manj kot 0,5 g sladkorjev na 100 ml.

Več o tem, zakaj se uživanje nizkoenergijskih pijač z natrijevim benzoatom odsvetuje otrokom in kaj je v trgovini dobra izbira, pa si preberite na strani veskajjes na tej povezavi!