So rastlinski napitki bolj zdravi od kravjega mleka?

Rastlinski napitki so v zadnjem času izjemno priljubljeni in na voljo je velika izbira: sojin, rižev, konopljin, lešnikov, ovsen, mandljev, kokosov – če jih naštejemo le nekaj. Portal prehrana.si se je razpisal o različnih skupinah rastlinskih napitkih, ki jih ljudje uživajo. Nekateri se za te odločijo iz trajnostnega vidika prehrane (čeprav tudi ti napitki niso brez negativnega vpliva na okolje); za druge je to posledica zdravstvenih težav, kot je intoleranca za laktozo ali mlečne izdelke, ali prepričanja, da so rastlinski napitki bolj zdrava alternativa kravjemu mleku.

Torej, ali so rastlinski napitki bolj zdravi od kravjega mleka in če da, kateri so najboljši?

Je kravje mleko nezdravo?

Kravje mleko ni nezdravo, če niste alergični na beljakovine mleka in če nimate laktozne intolerance. Kravje mleko je vir kalcija in je bogato z vitaminom B3 ter polno koristnih hranil, vključno s fosforjem, kalijem, vitamini B kompleksa (še posebej z B12 in B2), beljakovinami in maščobami. Obstajajo študije, ki dokazujejo, da mlečni izdelki ne povečajo tveganja za bolezni srca in ožilja, kar je povezano z velikim vnosom nasičenih maščobnih kislin, nekateri mlečni izdelki pa so povezani celo z manjšim tveganjem. Še vedno pa obstajajo tudi manj mastne alternative kot so mleka z 1,8, 1,5 in celo 0,5 mlečne maščobe.

Nekaj praktičnih nasvetov:

• Ekološko še ne pomeni nujno boljše hranilne sestave
  • Napitek se lahko razsloji, zato je pred uporabo embalažo potrebno pretresti.
  • Eksperimentirajte z okusi in željami ter poskrbite, da boste vse potrebne hranilne snovi dobili bodisi iz mleka/napitka, ki ga izberete, bodisi iz drugih živil, ki jih jeste.

Več o hranilnih vrednostih in o