Sporočilo za javnosti ob Svetovnem dnevu zdravja

Že od leta 1950 se vsako leto 7. aprila obeležuje Svetovni dan zdravja v spomin na 1. zasedanje Skupščine Svetovne zdravstvene organizacije, ki je potekala na ta dan leta 1948.

Svetovni dan zdravja je priložnost, ko pomislimo na lastno zdravje, zdravje bližnjih in tudi drugih ter opomnimo svetovne voditelje, da bi morali imeti vsi ljudje možnost dostopa do zdravstvene oskrbe, kjerkoli in kadarkoli jo potrebujejo.

Nedvomno je to sporočilo pomembno zlasti v sedanjem času, ko nam naše življenje greni svetovna pandemija z virusom COVID-19. Dogajanje ob tej pandemiji je nedvomno marsikje razkrilo vse pomanjkljivosti, zablode in sebičnosti do katerih pride, kadar kroji zdravstveno politiko denar, pohlep in sla po oblasti ne pa skrb za sočloveka.

Korona virus je že močno zaznamoval letošnje leto, v katerem obeležujemo 72 letnico ustanovitve Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Svet se je znašel pred velikimi izzivi in je vsaj v začetku nekako ob stran izrinil pozornost do drugih bolezni, ki prav tako pogubijo številna življenja in grenijo kvaliteto življenja ljudi, če nanje ne pomislimo pravočasno in jih z ustreznimi ukrepi ne obvladamo. Tudi v teh težkih časih ne smemo pozabiti na preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečimo ali pa vsaj omilimo številne kronične nenalezljive bolezni kot so srčno-žilne bolezni, pljučne bolezni, rakava obolenja, sladkorno bolezen itd.

Ob tej priložnosti bi radi položili na srce vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije: če je še tako težko ne pozabimo na preventivo. Tudi v pogojih omejevanja gibanja in druženja smo lahko čim več telesno dejavni, tudi v teh časih se lahko prehranjujemo zdravo. Še posebej morajo biti pozorni in previdni kronični bolniki saj jih virus ogroža bistveno bolj kot druge skupine prebivalstva. Skrbimo za zdravo prehrano in gibanje v okviru predpisanih ukrepov. Ne zanemarimo oziroma ne pozabimo na redno jemanje zdravil za naše kronične bolezni.

In še nekaj: Svetovna zdravstvena organizacija letos ob Svetovnem dnevu zdravja posebej izpostavlja vlogo medicinskih sester in babic, ki v teh težkih časih nosijo izredno veliko breme. Če bomo ravnali pametno in odgovorno v skladu z danimi navodili ob epidemiji, jim bomo zelo pomagali pri njihovem delu, saj bo ob takem ravnanju manj zbolelih in se bodo lahko njihove obremenitve zmanjšale.

Predsednik prim. Matija Cevc, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
drustvo.zasrce@siol.net