Test razkužil za roke 

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je izvedla test razkužil za roke. Ta so s pojavom COVID-19 postala nujen izdelek v vsakem gospodinjstvu, po začetnem pomanjkanju pa se je izboljšala tudi ponudba. Dvoma ni: če želite učinkovito razkužilo proti virus SARS-CoV-2, zadostuje izdelek s 60 volumskimi odstotki alkohola. Pred nakupom preverite, ali je alkohol na prvem mest na seznamu sestavim, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Razkužila so učinkovita le, če jih uporabimo pravilno, saj je »malo in hitro« neučinkovito. 

ZPS so preverili koncentracijo alkohola v 15 razkužilih s polic slovenskih trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Vsi preizkušeni izdelki (razen enega) ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije in uničujejo virus SARS-CoV-2. Vsi pa ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola. Na ZPS svetujejo, da potrošniki  pred nakupom primerjajo cene, saj so za liter izbranih razkužil odšteli od 9,8 do 62,5 evra. 

Test razkužil so na ZPS izvedli v okviru aktivnosti ob 30. obletnici delovanja. Rezultati so prosto dostopni na njihovi spletni strani (in na tej povezavi), saj so test financirali sami iz lastnih sredstev.

Če je le mogoče, naj razkužilo nadomestita tekoča voda in milo. Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo, zato razkužila ne potrebujemo, ta pa so potrebna npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so zdravstvene ustanove, trgovine, pošte in podobno. Tako kot razkuževanje pa mora biti tudi umivanje rok temeljito. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2–3 minute.

Protibakterijska mila: raje ne!
V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditve o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triclosan. Voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Nepotrebni so tudi vlažilni robčki, ki so sicer priročni, vendar imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije, ne glede na to, ali gre za »dobre« ali »slabe«.

Na ZPS tudi poudarjajo, naj vas ne zavedejo znaki (rdeč križ ipd.), ki le namigujejo, da gre za razkužilo, ali umestitev izdelka na polici poleg razkužil. Navedbe, kot so »dezinfincira«, »uniči viruse in bakterije« ipd., še ne pomenijo, da je izdelek primeren proti virusu SARS-CoV-2. Potrošniki preprosto morajo poiskati informacijo o koncentraciji alkohola.

Nakit in dolgi nohti so dober prenašalec mikroorganizmov
Pred razkuževanjem rok snemite prstane, ure, zapestnice. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih, pri čemer sta pomembna količina uporabljenega sredstva in čas vtiranja v kožo. Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče rok, med prste in na konice prstov. Vtirajte ga toliko časa, da se na rokah posuši. Ne pozabite, da je umazanija, ki zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte, idealno gojišče za bakterije, viruse in glive.

Če se razkužilo posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte. »Uporaba razkužila ‘malo in hitro’ je brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo,« opozarja Urša Šmid Božičevič.

ZPS nasvet

1.        Izberite razkužilo na osnovi alkohola, ki vsebuje vsaj 60 volumskih odstotkov, še bolje več, npr. 80 volumskih odstotkov, da uniči tudi druge viruse (in bakterije), pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita.

2.        Prazna embalaža razkužil spada med nevarne odpadke. Razkužila so biocidna sredstva, zato jih je treba oddati pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.

3.        Razkužilo ni in ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok. Temeljito umivanje rok je temelj higiene in zaščite pred številnimi okužbami, tudi pred okužbo z novim koronavirusom. Roke po umivanju posušite na zraku ali s papirnato brisačo. Uporaba sušilnikov za roke v zdravstvenih ustanovah je strokovno odsvetovana, tudi za javne prostore ni najboljša izbira, ker gre za obsežno kontaminacijo prostora z mikroorganizmi na rokah.

4.        Razkuževanje z rok ne odstrani umazanije, zato jih razkužujemo takrat, ko niso vidno onesnažene. Razkužila nikoli ne nanašamo na vlažne roke, saj se s tem zmanjša koncentracija razkužila, prav tako se roke bolj izsušijo. Sredstva za čiščenje in razkuževanje površin niso namenjena čiščenju in razkuževanju kože.

5.        Otrok naj uporablja razkužilo le pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Bodite pozorni tudi pri t. i. brizgalnikih z razkužili na javnih mestih, saj so ti pogosto nameščeni v višini oči najmlajših.

6.        Tudi če uporabljate rokavice, si morate roke temeljito umiti takoj, ko rokavice snamete.

7.        Doma naj ima vsak družinski član svojo brisačo za roke. Brisače perite na temperaturi vsaj 60°C.