Uporaba mobilnega telefona na javnih mestih v času epidemije COVID-19

Mobilnega telefona, tipk in slušalk se velikokrat dotikamo. Zelo verjetno je, da so te površine onesnažene. Ker živimo v času epidemije COVID-19, se je pomembno zavedati, da pot prenosa okužbe lahko predstavlja tudi mobilni telefon, če ga prijemamo z onesnaženimi rokami, kar je zlasti pomembno v zaprtih javnih prostorih, seveda pa tudi na odprtih javnih mestih, kjer se ljudje dotikajo različnih površin (ograje, držala, klopce,…).

Za zaščito zdravja je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil nasvete, kako ravnati, da preprečimo dotikanje mobilnega telefona in slušalk z neumitimi rokami:

• V trgovinah, lekarnah, čakalnicah, uradih, vrtnarijah, itd. mobilnega telefona NE uporabljajte.
  • Mobilni telefon na drugih javnih mestih uporabljajte čim manj oziroma ga ne uporabljajte.
  • Mobilnega telefona in slušalk ne odlagajte na površine, ki se jih lahko dotikajo tudi drugi.
  • Upoštevajte navodila glede omejevanja socialnih stikov in ne uporabljajte mobilnih telefonov drugih uporabnikov.
  • Pred odhodom po opravkih opravite predvidene klice in si naredite natančen seznam opravil, da ne bo nepotrebnega iskanja dodatnih informacij po mobilnem telefonu.
  • Če na javnih mestih že uporabljate mobilni telefon, si pred in po uporabi umijte oziroma razkužite roke ali pa ga uporabite z rokami v čistih zaščitnih rokavicah za enkratno uporabo, ki jih po uporabi zavržite. V takem primeru po prihodu domov mobilni telefon in slušalke razkužite.
  • Med telefonskim pogovorom se v primeru nošenja maske, le-te ne dotikajte z mobilnim telefonom. V času uporabe mobilnega telefona maske ne snemajte.
  • V domačem in v delovnem okolju skrbite za higieno mobilnega telefona in slušalk. To pomeni, da jih redno čistite in po potrebi razkužujete.

Več o tem, kako mobilni telefon očistiti in razkužiti, pa si preberite na tej povezavi spletne strani NIJZ.