Uporaba žara

Prihajajo topli dnevi in z njimi ena najbolj priljubljenih aktivnosti: peka na žaru. Vendar z uporabo žara se pojavljajo tudi tveganja poškodb in opeklin. Najbolje je, da našim najmlajšim predstavimo nevarnosti ter naše najboljše kuharje poučimo o postopkih v primeru, da pride do požara. Ogenj ni nedolžen, zato je potrebno poskrbeti, da je v bližini vedno sredstvo s katerim lahko požar pogasim, v primeru, da nas pri kuhi zajame ogenj pa sledimo enostavnim korakom:

1. Se ustavimo in pokličemo bližnje na pomoč. Z gorečimi oblačili ne tekamo saj lahko plamen razplamtimo ali ga prenesemo na druge.
  2. Vržemo se na tla in si pokrijemo najbolj občutljive predele telesa (obraz in oči)
  3. Povaljamo se spredaj in zadaj, da pogasimo gorečo obleko
  4. Opekline hladimo s čisto in hladno vodo vsaj 20 minut. V primeru, da so opekline obsežne ali globoke se po nevšečnosti odpravimo k zdravniku, ki bo natančneje predpisal način okrevanja.

Ob vsem tem vam želimo prijetne piknike in prijetno vreme. Vendar ne pozabiti k dobrotam z žara dodati tudi drugo prehrano, da zadostimo zdravemu dnevnemu vnosu hranilnih snovi ter ob vročih dnevih pijte veliko vode.

Več nasvetov za varno uporabo žara na: https://nijz.si/zivljenjski-slog/preprecevanje-poskodb/uporaba-zara/