Vsakodnevni nasveti za manj zavržene hrane

V lanskem letu smo Slovenci zavrgli skoraj 53.200.000 kg užitne hrane. Skupaj z neužitno (kot so kosti, koščice, olupki in podobno) pa smo zavrgli kar 139.000.000 kg odpadne hrane. Letno v različnih okolijih prebivalec Slovenije povprečno zavrže okrog 26 kilogramov užitnih živil. Od leta 2017 se je količina povečala in čas je, da razmislimo, kako to ustravimo.

Več kot polovica odpadne hrane je nastala v gospodinjstvih (52 %), to je okoli 27.600.000 kg užitne hrane letno, 30 % v gostinstvu in strežbi, 10 % v distribuciji in trgovini z živili in 8 % pri proizvodnji hrane. Če preračunamo, povprečno vsak Slovenec samo doma zavrže okoli 13 kilogramov užitne hrane letno, skupaj s hrano, ki ostane v restavracijah (menzah, šolskih kuhinjah,…) pa kar 21 kilogramov. Na statističnem uradu RS ocenjujejo, da povprečen prebivalec s hrano zavrže kar 163 € letno. Živimo v izobilju in do hrane nimamo pravega odnosa, med tem ko s povečano pridelavo in predelavo izkoriščamo dragocene naravne vire in kmalu ne bomo več mogli proizvesti dovolj hrane, da bi nahranili svet.

V gospodinjstvih večino hrane zavržemo ker:

• je potekel rok uporabe, ker smo kupili preveč in nismo mogli pojesti ali smo pozabili;
  • smo živilo nepravilno shranili, oziroma ga nismo uspeli pojesti in se je pokvarilo
  • smo skuhali prevelike količine, ki jih nismo mogli pojesti.

Zveni znano? Vsi našteti vzroki so popolnoma nepotrebni in jih lahko z načrtovanim in zavestnim prehranjevanjem popolnoma izničimo. Več o tem, kako lahko vsakodnevno pripomore k manjšim količinam zavržene hrane, najdete na spletni strani https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/vsakodnevni-nasveti-za-manj-zavrzene-hrane