Zakaj bi morali uživati več stročnic? 

Metuljnice ali stročnice so obsežna družina rastlin, ki jih poznamo po užitnih plodovih – strokih, v katerih so spravljena semena. Gre za tretjo največjo rastlinsko družino, ki ima ogromno znanih vrst, med katerimi je veliko pomembnih, saj poleg žit predstavljajo drugi najpomembnejši prehranski vir na svetu. Med prehransko najpomembnejše vrste sodijo različne vrste fižola, leče, soja, grah in čičerika. 

Opravljenih je bilo ogromno študij, ki dokazujejo pozitiven vpliv polnovredne rastlinske prehrane (kot je zelenjava, sadje, stročnice, semena in oreščki) na naše zdravje, med drugim na zmanjšano tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kapjo. Leta 2004 je bila izvedena raziskava o povezavi med dolgim življenjem in prehrano, ki je ugotovila, da je edina povezava med njima prav uživanje stročnic. Kljub številnim znanim pozitivnim učinkom stročnice v zahodnem svetu večkrat tedensko uživa le okrog 8 % ljudi. 

Stročnice so hralnilno izjemno bogata živila. Poleg kompleksnih ogljikovih hidratov vsebujejo še velik delež beljakovin, prehranskih vlaknin, vitamine B kompleksa in železo, baker, cink, magnezij, mangan in fosfor. Ne vsebujejo nasičenih maščob in – kot vsa hrana rastlinskega izvora – namesto holesterola vsebujejo zdravju koristne fitosterole. 

Stročnice med razvojem plodov v semenih akumulirajo večje količine beljakovin. Zaradi tega so med najboljšimi rastlinskimi viri beljakovin, poleg tega pa vsebujejo tudi večje količine esencialnih aminokislin lizin in treonin, ki ju sicer primanjkuje v žitih, medtem ko z žiti zaužijemo dovolj metionina, ki ga v stročnicah primanjkuje. Tudi pri veganski prehrani je kombinacija stročnic in žit dovolj, da zadosti vsem potrebam po esencialnih aminokislinah. 

Bolj podrobnejše podatke o prehranski sestavi za 100 g kuhanih stročnic si lahko ogledate na https://www.prehrana.si/clanek/329-zakaj-bi-morali-uzivati-vec-strocnic – tu pa lahko najdete tudi podatke o še več pozitivnih učinkih rednega uživanja stročnic.