Zdravo telo se razstrupi samo – z uravnoteženo in zdravo prehrano

Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo hitro razstrupitev telesa, so mikavni. Kdo si ne želi, da bi zgolj z uživanjem prehranskega dopolnila izboljšal svoje počutje? A naše telo v resnici ne deluje tako. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas in primerno podporo, ki je zdrava in uravnotežena prehrana.

Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru tržnega pregleda ugotovila, da označbe vsebujejo nedokazane in celo zavajajoče navedbe. Trg s prehranskimi dopolnili je očitno premalo nadzorovan, saj pozitivni učinki na razstrupljanje telesa za uporabljene rastlinske učinkovine niso dokazane oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencija za varno hrano (EFSA) še nista odobrili.

Pregledanih je bilo 10 izdelkov, ki jih oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju (predvsem) jeter ali celega telesa. Tako na embalaži kot na spletnih straneh obljubljajo nekaj od naštetega: popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, predvsem pa boljše počutje in več energije po tretmaju z dopolnilom.

Pregledana dopolnila pa so poleg učinkovin vsebovala tudi številne dodatke, v nekaterih izdelkih je bilo glede na navedene sestavine na embalaži polnila več kot učinkovine, v kapsulah pa so bile najdene tudi sredstva proti sprijemanju in barvila.

ZPS poudarja, da podatkov o negativnih učinkih dodatkov na zdravje ni, a kljub temu Zveza potrošnikov Slovenije jasno navaja, da je za dolgoročno ‘razstrupitev’ najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo in uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje nas lahko res ‘razstrupijo’.

Rezultati tržnega pregleda so objavljeni v reviji ZPStest 1/2019, v aplikaciji ZPStest in na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.