POSVET PREDSEDNIKOV DRUŠTEV DIABETIKOV

Po dolgih dveh letih smo se zopet zbrali v živo na posvetu predsednikov društev. Potekal je v Kongresnem centru Thermana Park Laško v petek, 27. in soboto, 28. maja. Udeležilo se ga je 50 predstavnikov društev iz 30 društev diabetikov in člani izvršnega odbora Zveze diabetikov.

Uvodoma sta nas pozdravili predstavnici Kongresnem centru Thermana Park Laško, Barbara Černec, vodja programa medicina in programa hotelirstvo in Valerija Kaufman, ki skrbi za ponudbe in namestitve tudi za društva diabetikov. Po pozdravu predsednika Roberta Grattona smo pričeli s programom dvodnevnega posveta, ki je obetal dva zanimiva izobraževalna dneva.

V petek smo najprej poslušali strokovno predavanje na temo »Primer oskrbe diabetične razjede s sodobnimi oblogam«, ki nam ga je podala Melita Grumerec, z.t. s podjetja Zaloker & Zaloker. Sledila so navodila računovodkinje Zdenke Štrekelj o pripravi FIHO obrazcev za vloge in poročila, ter poročilo Nadzornega odbora o opravljenih pregledih društev, ki ga je podala predsednica Nadzornega odbora Marija Podvršič. Predstavitev generalnega sponzorja Novo Nordisk smo imeli preko zanimivega videa o podjetju in njihovih aktivnostih, ki jih izvajajo. Nato so se nam pridružili tudi predstavnici podjetja AstraZeneca Blanka Jančar in Katja Grabrovec, ki sta predstavili projekta Young Heath Programme (YHP), to je program za mlade in strategijo promocije didaktične igre Razgiban Kviz po šolah s pomočjo društev diabetikov. Ogledali smo si poučne video filmčke, ki jih je pripravilo podjetje Boehringer Ingelheim o sladkorni bolezni in srčno žilnem popuščanju, ki so objavljene tudi na spletni strani Zveze diabetikov pod izobraževalnimi vsebinami (videi Srečko in prijatelji) in si jih lahko ogledate na tej povezavi: https://www.diabetes-zveza.si/izobrazevalne-vsebine-2/zapleti/ 

Primera dobre prakse smo spoznali preko predstavitev dela Društva diabetikov Ljubljana in Litija. Delo Društva diabetikov Ljubljana je opravila Neli Kapus, podpredsednica društva. Predstavitev dela Društva diabetikov Litija in Šmartna pri Litiji je predstavila predsednica, Mihaela Amršek. Obe predstavitvi dobrih praks na društvih sta sprožili kar nekaj vprašanj udeležencev posveta in z veseljem so pojasnile kako delujejo.

V soboto smo pričeli z aktivna delavnica: So-delujem – svetovna kavarna, katero je vodil Alex Gregorič, priznani trener in coach iz podjetja Mars Venus d.o.o. Udeleženci smo se razdelili v osem skupin in iskali odgovore na zadana vprašanja. Člani skupin so se aktivno lotili naloge, ki jim je bila dana. Čas za pogovor in izmenjavo izkušenj je hitro minil. Člani skupin so se med seboj tudi nekajkrat pomešali, da so razširili informacije tudi v druge skupine in pridobili še nove ideje iz drugih društev. Na koncu so se člani prvotne skupine ponovno zbrali in pripravili kratko poročilo o ugotovitvah zbranih med aktivno delavnico. Vodje skupin so nato podale poročilo skupine.

Po zelo zanimivi in aktivni delavnici je Špelca Rudolf, sekretarka zveze predstavila triletni potek akcije #Darujemkilometre, ki jo izvaja zveza z namenom ozaveščanja javnosti o sladkorni bolezni, čimprejšnjem odkrivanju in zdravljenju, da ne pride do poznih zapletov. Predvsem pa zaradi spodbujanja ljudi k gibanju. Več o akciji si lahko preberete na tej povezavi: https://www.diabetes-zveza.si/darujemkilometre-2022/o-projektu-2022/ 

Udeleženci posveta so bili zadovoljni z vsebino in dobljenimi informacijami ter so polni novih idej in kontaktov za nadaljnje delo na društvih diabetikov odhajali domov. 

Posvet so nam omogočili FIHO, Ministrstvu za zdravje, Novo Nordisk d.o.o., Astra Zeneca UK Limited, Boehringer Ingelheim in Zaloker & Zaloker, za kar se jim zahvaljujemo.