#DarujemKilometre2020 – O projektu


7. julija 2020 nadaljujemo uspešno akcijo Zveze društev Diabetikov Slovenije #darujemkilometre. Kampanja ima letos dobrodelno noto, intenzivno bo trajala od 7. do 21 julija, potem pa še do 14. novembra, svetovnega dne sladkorne bolezni. Poleg simboličnih kilometrov, ki jih bodo ljubitelji gibanja zbirali peš, s tekom ali na kolesu, bomo prek številke 1919 s ključno besedo KM5

Namen letošnje kampanje Darujem kilometre je tako predvsem razbijanje tabujev o sladkorni bolezni, ozaveščanje širše javnosti o pomenu gibanja in navdihovanje ter opogumljanje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2, ki lahko postajajo zgled ostalim, predvsem mlajšim, ki stopajo po podobni življenjski poti. 

Z akcijo bomo rekreativne športnike, profesionalce in vse ostale, spodbudili k darovanju simboličnih kilometrov, ki jih bodo ljubitelji gibanja zbirali peš, s tekom ali na kolesu. Hkrati pa bomo splošni javnosti predstavili iskrene zgodbe ambasadorjev, ki živijo s sladkorno boleznijo. 

Letošnja akcija #darujemkilometre z izrazito dobrodelno noto

Vzporedno s tem bomo zbirali donacije s poslanim SMS sporočilom na telefonsko število 1919, s ključno besedo KM5 za kvalitetno in polno življenje oseb s sladkorno boleznijo. Za tiste, ki si težko privoščijo nakup dodatnih nujnih pripomočkov za obvladovanje sladkorne bolezni, ki jih zavarovalni sistem ne krije.

Ponovitev lanskega izjemnega uspeha

Lani smo na Zvezi društev diabetikov Slovenije izvedli uspešno komunikacijsko kampanjo #darujemkilometre za ozaveščanje o sladkorni bolezni in pomenu gibanja v tednu dni, ko je potekala kolesarska dirka po Sloveniji. S kampanjo smo aktivirali splošno javnost, da so kolesarili in poročali o prevoženih kilometrih, na čelu z vrhunsko ekipo profesionalnih kolesarjev Team NovoNordisk, ki imajo vsi sladkorno bolezen tipa 1. 

Ekipa je tekmovala na Dirki po Sloveniji, kot posebne goste smo jih gostili tudi na otvoritveni novinarski konferenci in zaključnem dogodku ob koncu kampanje. Kampanja je uspešno odjeknila v medijskem prostoru. V petih dneh smo zbrali 5.415 kilometrov, ki smo jih prešteli v več kot 250 objavah o kampanji na družbenih omrežjih.  Zastavljen cilj kampanje (808,5 km) smo tako odkolesarili skoraj sedemkrat. O akciji so izčrpno poročali vsi največji slovenski mediji, po oceni smo z akcijo dosegli prek 125.000 Slovencev.

Štirje ambasadorji ozaveščanja o sladkorni bolezni

Z javnim povabilom smo že izbrali štiri ambasadorje ozaveščanja o sladkorni bolezni. Vsak izmed njih si je izbral dobrodelni namen za katerega želi, da se porabijo zbrana sredstva. Javnost bomo ponovno pozvali, da kolesarijo in prek družbenih omrežij poročajo o opravljenih kilometrih. Kilometri se bodo seštevali, razlika pa je, da boste lahko, podarili svoje kilometre, kateremukoli od štirih ambasadorjev. Akcija zbiranja kilometrov bo trajala intenzivno od 7 do 21. julija, nato pa še do 14. novembra svetovnega dne sladkorne bolezni. Sredstva pa bo mogoče darovati do 30. novembra 2020. Štirje ambasadorji so: Maj Langerholz, Nika Repše z družino, Andrej Drašler in Ana Turšič.

Foto: Andrej Križ

Kako darujem kilometre v 3. korakih?

1. Podajte se na pot s kolesom, peš v hribe ali na tek.

2. Na cilju se fotografirajte.

3. Fotografijo objavite na Facebooku ali Instagramu in objavo označite z #darujemkilometre, #imenom ambasadorja in #število opravljenih kilometrov.

Od julija do novembra boste lahko s poslanim SMS sporočilom na telefonsko številko 1919 s ključno besedo KM5 darovali 5 evrov za kvalitetno in polno življenje oseb s sladkorno boleznijo. 

Navodila in pogoji
za pošiljanje SMS-ov

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KM5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za kvalitetno in polno življenje oseb s sladkorno boleznijo.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha d.o.o., T-2 d.o.o. in A1 Slovenija, d. d.

Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni tukaj.