24. april – slovenski dan zavržene hrane

Zakaj najpogosteje zavržemo hrano? Zato, ker je nočemo pojesti.

Zveza potrošnikov Slovenije tik pred slovenskim dnevom zavržene hrane, 24. aprilom, odgovarja na vprašanja o tej pereči temi.

  • Zakaj najpogosteje zavržemo hrano?
  • Koliko hrane na leto zavržemo?
  • Ali v restavaraciji rečemo, da nam hrano zapakirajo za domov?
  • Kaj najpogosteje zavržemo?
  • Nam je težko zmanjšati količino odpadne hrane?

Ali ste vedeli, da je prebivalec Slovenije v letu 2022 po podatkih Sursa v povprečju zavrgel 72 kg hrane?

Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) je v okviru programa EU4Health raziskoval kulturne razlike v odnosu ljudi do zavržene hrane v osmih državah Evropske unije: Avstriji, Franciji, Grčiji, Madžarski, Irski, Poljski, Danski in Sloveniji. Anketo je izpolnilo po 500 gospodinjstev iz vsake države, rezultati pa nam pomagajo bolje razumeti značilnosti posameznega naroda in na podlagi novih spoznanj postaviti bolj učinkovito strategijo ozaveščanja o zavrženi hrani.

Glede na rezultate ankete Slovenci med vsemi sodelujočimi najmanj pogosto zavržemo hrano, a še vedno preveč. Najpogosteje jo zavržejo Danci, Madžari in Irci.

ZPS nasvet

Uporabite star kruh*:

  • manj svež -> topli sendviči, krutoni za juho, bruskete,
  • suh -> kruhovi cmoki, drobtine, hrana za ptičke.

* varen za uživanje, brez plesni, spremenjenega vonja, barve, okusa