DiaEuro 2018 – diabetični futsal

“…podaja z leve in… in goooooooool!”

Ne, nismo pozabili, da se je svetovno prvenstvo v nogometu že končalo. Zajela nas je evforija nogometnega tekmovanja DiaEuro 2018.

DiaEuro oziroma Evropsko futsal prvenstvo ljudi s sladkorno boleznijo (people with diabetes) je vsakoletno nogometno tekmovanje v futsalu (dvoranski nogomet), ki se je to leto organiziralo že sedmič. Tokrat se je tekmovanje odvijalo v prečudovitem glavnem mestu Slovaške – Bratislavi, ki je poleg športnih presenetila tudi z kulturnimi znamenitostmi in bogato zgodovino.

Letos se je prvenstva udeležilo 17 držav, ki so bile razdeljene v štiri skupine po turnirskem sistemu, kjer sta najuspešnejši ekipi iz vsake skupine napredovali v izločilne boje do prvenstvenega pokala, preostale pa so odigrale tekme za razdelitev mest.

Bosna in Hercegovina je z odlično igro presenetila vse nasprotnike in dosegla prvo mesto, sledila ji je Hrvaška, tretja pa je bila Ukrajina. Med sedemnajstimi sodelujočimi ekipami je bila tudi Slovenska diabetična nogometna ekipa, ki je dosegla 12. mesto.

Odlična kombinacija športa, prijateljstva, sodelovanja in izmenjave dobrih izkušenj je v sedmih dnevih tekmovanja omogočila zbliževanje in kolegialen odnos med udeleženci, obenem pa javnosti več kot odlično pokazala, da sladkorna bolezen ni razlog, da bi se odpovedali telovadbi in zabavi ter športnemu udejstvovanju na višjem nivoju, obenem pa je posredovala tudi pomembno sporočilo: da z zdravim načinom življenja lahko izboljšamo urejenost sladkorne bolezni ali preprečimo njen nastanek.

Več informacij, rezultatov in fotografij na spletni povezavi:
http://www.diaeuro.org
http://diaeuro.diador.sk