DIDAKTIČNA IGRA RAZGIBANI KVIZ OSVAJA OSNOVNOŠOLCE

Osnovna šola Draga Kobala iz Maribora, ki velik poudarek namenja prav zdravemu načinu življenja otrok, sprejela donacijo 12-ih Razgibanih kvizov

Družba AstraZeneca je v okviru Young Health programa že leta 2020 skupaj z Zvezo diabetikov in podjetjem Value Add Games d.o.o. razvila didaktično igro, imenovano Razgibani kviz za osnovnošolce. Ker gre za igro, ki se mora tudi ustrezno predstaviti osnovnošolcem, in ker so epidemiološke razmere v državi to skorajda dve leti onemogočale, so se sedaj odločili, da Razgibani kviz prejme svoj epilog in se otrokom tudi ustrezno predstavi. Osnovna šola Draga Kobala je tako skupaj z 200 otroci prevzela donacijo kar 12-ih Razgibanih kvizov, ki jih bodo uporabljali tudi kot del učnega programa. Predstavitev kviza pa bo potekala tudi na preostalih osnovnih šolah, po vsej Sloveniji.

Namen Razgibanega kviza je, da otrokom na ustrezen način predstavi pomen zdravega načina življenja, bistvo skrbi za zdrav življenjski slog ter kviz, z željo po čim večji uporabnosti med izobraževalnimi procesi in vsebinami. Prednosti Razgibanega kviza bodo otroci tako lahko od sedaj naprej odkrivali bodisi med podaljšanim bivanjem, med raznoliki tehničnimi dnevi ali drugimi obšolskimi dejavnostmi. Predstavitev kviza je do danes že potekala na številnih osnovnih šolah po vsej Sloveniji, zaključna prireditev pred prazniki pa je bila izvedena na OŠ Draga Kobala v Mariboru. Tam je več kot 200 otrok z zanimanjem spremljalo otroško predstavo Jelkin čudež ter lastnosti Razgibanega kviza, poleg ravnatelja pa jih je nagovorila tudi predstavnica Zveze diabetikov. Otroški nasmehi in iskrice v očeh so več kot dokazovali, da so tako nad samim kvizom kot nad vsebino dogajanja več kot navdušeni. Za zaključek dogodka so otroci prejeli tudi poučno-izobraževalno zloženko in podlogo, s simboliko sladkorne bolezni.

Ob podelitvi donacije je ravnatelj Osnovne šole Draga Kobala, Aleksander Jeršič, povedal:

»Tovrstni dogodki, ki ozaveščajo otroke  o zdravem načinu življenja in pomenu gibanja, so za nas izrednega pomena. Zavest, da je otroke vnovič treba usmeriti v igro zunaj, na prostem, in ne le za elektronske naprave, je nujna. Zato smo bili navdušeni nad predlogom, da nas obišče tako Zveza kot družba AstraZeneca in da nam predstavijo pomen Razgibanega kviza. Še posebej, ker je v slednjem tudi tematika sladkorna bolezen, saj tudi sami, kot šola, zelo veliko truda in napora vlagamo v odkrivanje in razumevanje te tematike. To pa zaradi tega, ker imamo kar nekaj otrok s hudo sladkorno boleznijo, zato je razumevanje slednje, tako za nas kot sovrstnike v šoli, zelo pomembno.«

Tako šolniki kot otroci so bili nad igro, ki je plod znanja strokovnjakov, športnih pedagogov in nutricionistov, več kot navdušeni. Namen slednje je namreč prav ozaveščanje mladih o zdravem načinu življenja in usmerjanje otrok tudi v skrb za zdrav življenjski slog. Igra je sestavljena iz dveh težavnostnih stopenj za 3.- 4. in 5.- 6. razred ter ima tri teme: človeško telo, prehrana in gibanje. Vse teme povezuje čas, odmerjen z izvajanjem razgibalnih vaj. Tako lahko otroci odkrivajo kombinacijo gibanja z razmišljanjem o posamezni tematiki.

Špelca Rudolf, predstavnica Zveze diabetikov, je ob tem dodala:

»Didaktična igra je edinstvena v Sloveniji in svetu. Njen namen je tako zgodaj ozaveščati mlade o preventivi na področju sladkorne bolezni in krepitvi zdravja ter o pomenu razgibavanja telesa. Prav ozaveščanje in skrb za kontinuirano komunikacijo med mladimi pa je temeljna naloga in poslanstvo strateško načrtovanega YHP programa, za katerim stojimo skupaj z družbo AstraZeneca. Zato smo še kako ponosni in veseli, ko vidimo, da je igra zaokrožila po osnovnih šolah po vsej Sloveniji ter da jo bodo otroci pridom uporabljali, tudi v učne namene.«