Evropska agencija za varnost hrane o varnosti sladkorjev v prehrani

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je na pobudo petih evropskih držav izvedla pregled znanstvene literature, ki se nanaša na še sprejemljiv dnevni vnos sladkorjev v prehrani. Pregledanih je bilo preko 30 000 publikacij, dokument pa obsega znanstveno oceno tveganja med vnosom sladkorjev in njihovimi škodljivimi vplivi na zdravje, kot so kronične presnovne bolezni, srčno-žilne bolezni, diabetes ter karies.

Gre za znanstveni pregled literature. Publikacija, ki jo bo pripravila EFSA, bo služila državam članicam kot usmeritev glede določanja ciljev in priporočil o vnosu sladkorjev. Dokument je trenutno odprt za javno razpravo do 30. septembra 2021.

Več si lahko preberete na: https://www.efsa.europa.eu/en/news/safety-dietary-sugars-draft-opinion-open-public-consultation
https://www.efsa.europa.eu/en/corporate-pubs/efsa-explains-draft-scientific-opinion-tolerable-upper-intake-level-dietary-sugars

Povzeto po https://www.prehrana.si/clanek/549-efsa-o-varnost-sladkorjev-v-prehrani