Pomembnost ustnega zdravja

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je izvedel test zobnih past. Zobne paste obljubljajo bolj bele in manj občutljive zobe, zdrave dlesni, manj zobnega kamna in celo »regeneracijo zob«. Njihova izbira je velika, širok pa je tudi cenovni razpon, ki sega od manj kot evro do 10 ali celo 20 evrov za tubo.

Na ZPS so skupaj z drugimi potrošniškimi organizacijami na velikem mednarodnem testu preizkusili več kot 40 zobnih past, 17 jih najdemo tudi na policah slovenskih trgovin. Cene testiranih izdelkov se gibljejo od 1,09 in 5,99 evra za tubo –  v tem cenovnem razponu je tudi polovica preizkušenih izdelkov, ki si je prislužila oceno dobro.

Kako torej izbrati?
V zadnjih letih je izbira zobne paste postala prava znanost, vsaj tako bi nas radi prepričali proizvajalci. Že hiter pregled ponudbe na trgovskih policah razkrije, da lahko za vsako težavo najdemo ustrezno zobno pasto. Nekatere zobne paste morda res lahko izpolnijo katero izmed obljub, na primer zmanjšajo občutljivost zob, a kot poudarjajo na ZPS, zob vam pobelila ne bo nobena, ne glede na to, koliko boste odšteli zanjo. Glavni nalogi zobne kreme sta čiščenje in zaščita pred zobno gnilobo, pri čemer ima ključno vlogo fluor, ki pa ne vpliva bistveno na ceno.

Učinkovita zobna pasta sama po sebi še ne zagotavlja zdravih zob (in dlesni)-  na zdravje zob in dlesni vpliva veliko dejavnikov: splošno zdravje, prehranske navade, (zdrav) način življenja in seveda – ustna higiena.

Kolikokrat na dan si moramo očistiti zobe?
Strokovno priporočilo za ohranjanje ustnega zdravja je skrb za ustno higieno dvakrat na dan po dve do tri minute. Poskrbeti moramo, da natančno odstranimo obloge z vseh petih ploskev zoba. Za to potrebujemo dovolj časa in ustrezne pripomočke. Več o negi zob, o skrbi za ustno zdrave od prvega zoba dalje, o fluoru preberite v kratkem intervjuju z Gordano Čižmek, dr. dent. med., specialistko otroškega in preventivnega zobozdravstva ter zobne in čeljustne ortopedije.

Krvavitev pri umivanju zob je znak vnetja dlesni. Organizem se namreč na prisotnost ostankov hrane, bakterij in njihovih izločkov na površini zoba (zobnih oblog) odzove z začetno stopnjo parodontalne bolezni, vnetjem dlesni ali gingivitisom. Na srečo je to povraten proces in dlesen se lahko brez trajnih negativnih posledic za ustno zdravje povrne v zdravo stanje. Krvavitev dlesni ob ščetkanju naj nas ne prestraši. Nasprotno. To je prvi znak, da moramo biti pri vzdrževanju ustne higiene bolj natančni. Ko bomo 14 dni odlično skrbeli za ustno higieno in poleg zobne ščetke redno in pravilno uporabljali tudi zobno nitko ali medzobno ščetko, bo dlesen postala čvrsta, rožnata in ob uporabi zobne nitke ne bo zakrvavela. Tako nam telo sporoči, da smo pri skrbi za ustno higieno učinkoviti, obzobna tkiva pa zdrava.