Regrat

Pomlad je pred vrati in z njo pričenja rasti tudi ena bolj priljubljenih užitnih zelnatih trajnic. Govorimo o regratu, ki pričenja s svojim kaljenjem že v marcu, ki je tudi uradni sezonski začetek nabiranja teh divjih, a užitnih in nadvse okusnih rastlin.

Pri pripravi regrata moramo biti pazljivi, saj steblo vsebuje večjo količino taraksacina, grenčina, ki lahko povzroči slabost, bruhanje ali drisko. Preostali deli, torej cveti, listi in korenine, pa se pridoma uporabljajo za kulinarične in druge namene.

Listi regrata so najbolj uporabljeni za namene priprave solatnih ali jušnih jedi, saj so izredno zdravi, z zvrhano mero vlaknin, vitaminov in rudnin. Ravno tako je s cvetovi, katerim se velikokrat izogibamo. Vendar so cvetovi lahko hitro uporabljeni za pripravo čaja, sirupa ali dodani k sladicam. Kot že prej omenjeni deli pa so korenine največkrat spregledane, vendar se te tradicionalno uporabljajo za pripravo napitkov, podobnim kavam, ali pa jih enostavno uporabimo za pripravo čaja.

Regrat je vsekakor ena od bolj zdravih užitnih rastlin, s prihodom pomladi pa bomo imeli priložnost za njegovo nabiranje in tudi istočasen sprehod po naravi ali našem vrtu.

Več o regratu si lahko preberete na: