20. marec 2019: Svetovni dan ustnega zdravja »Pamet v roké – za usta in zobé«

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tudi letos obeležujejo Svetovni dan ustnega zdravja. Slogan je »Recite: »Aaa«:Poskrbite za ustno zdravje« in poudarja pomembnost vseživljenjske in celostne skrbi za ustno zdravje.

Pomemben del zdravega življenjskega sloga so tudi redni obiski pri zobozdravniku in skrb za ustno higieno, saj lahko s tem zmanjšamo verjetnost nastanka bolezni v ustni votlini in obenem krepimo naše splošno zdravje. NIJZ je v sodelovanju s Stomatološko sekcijo SZD pripravil krajšo brošuro. Najbolj pomembna je seveda lastna skrb za ustno zdravje, njihovi nasveti pa so tudi naslednji:

• Zobe umivamo vsaj dvakrat dnevno.
  • Uporabljamo mehko zobno ščetko, ki jo zamenjamo, ko je izrabljena.
  • Zobna pasta naj vsebuje ustrezne koncentracije fluoridov, pozorni pa bodimo tudi na količino paste.
  • Pri umivanju zob se izogibamo spiranju ustne votline.
  • Odrasli uporabljamo tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov (zobna nitka in/ali medzobna ščetka).
  • Za žejo pijemo predvsem vodo in se izogibamo vmesnim prigrizkom med obroki.

Več nasvetov in brošuro si lahko ogledate na tej povezavi: http://www.nijz.si/sl/20-marec-2019-svetovni-dan-ustnega-zdravja-pamet-v-roke-za-usta-in-zobe