Z manj tveganim pitjem alkohola bi lahko rešili vsaj 2 življenji na dan

Poraba alkohola v Sloveniji se v preteklih letih povečuje. V primerjavi z ostalimi svetovnimi državami pa smo v samem vrhu držav, ki konzumirajo največ alkohola. To lahko pripišemo naši naklonjenosti in kulturi pitja ter opijanja, obenem pa enostavna dostopnost do alkohola ne preprečuje takšnega početja. Vse to predstavlja velik zdravstveni in tudi družbeni problem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji porabimo skoraj 11 litrov čistega alkohola letno na prebivalca, starejšega od 15 let. Neodgovorna poraba alkohola pa je pogost vzrok za smrt ali nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. 

Število bolnišničnih zdravljenj zaradi alkohola presega čez 3500 primerov letno, med temi pa so tudi mlajši od 19 let. Po podatkih NIJZ umreta v bolnišnicah vsaj 2 osebi dnevno zaradi alkohola, zaradi bolezni in stanj, katere so posledica prekomerne oziroma škodljive uporabe alkohola pa se vsakodnevno zdravi vsaj 10 ljudi. Če pogledamo statistiko za leto 2014, je število smrti zaradi alkohola predstavljalo kar 4,3 odstotkov vseh smrti v Sloveniji. 

Pivske navade Slovencev in Slovenk se izkazujejo že do te mere, da vsaka 10 oseba, stara med 25 in 65 let, uživa alkohol v škodljivih količinah, s starostjo pa je takšnih uživalcev še več. Kljub temu, da je višje število moških, ki pogosteje uživajo alkohol in v večjih, nezdravih količinah, tudi ženski spol ni izvzet iz tega nezdravega početja. 

Zgolj vsak posameznik se lahko odloči za spremembo svojega življenjskega stila. A vendar: če bi se vsi odločili za zdravo življenje, bi lahko v celoti in enostavno z manj tveganim pitjem ali abstinenco preprečili smrtne žrtve, obolenja, poškodbe in psihološke stiske nas ali bližnjih. 

Več o tej temi si lahko preberete na spodnji povezavi: 

https://www.prehrana.si/clanek/5-z-manj-tveganim-pitjem-alkohola-bi-lahko-ohranili-vsaj-dve-zivljenji-na-dan