REZULTATI ANKETE: Stanje na področju odkrivanja in obravnave sprememb na stopalu pri osebah s sladkorno boleznijo v Sloveniji

Diabetično stopalo je pogost, zelo resen in stroškovno visok kronični zaplet sladkorne bolezni. Pogosto terja hospitalizacijo in lahko vodi celo v amputacijo, ki povečuje stopnjo umrljivosti. Ta zaplet sladkorne bolezni pri nas po statistiki predstavlja več kot polovico netravmatskih amputacij spodnjih okončin. Amputacija spodnje okončine zaradi sladkorne bolezni pa se v svetovnem merilu zgodi vsakih dvajset sekund.

Zveza društev diabetikov Slovenije je v sodelovanju z družbo Zaloker & Zaloker d. o. o. v obdobju od maja do oktobra 2022 izvajala anketo na temo vpogleda v stanje na področju odkrivanja in obravnave sprememb na stopalu pri osebah s sladkorno boleznijo v Sloveniji.

V anketi je sodelovalo 938 oseb, 59,06 % žensk in 41,94 % moških. Povprečna starost anketiranih je bila 53 let.