V trgovinah je vse več kav in kavnih napitkov – hitro nas pritegnejo privlačno pakirane mešanice za instant pripravo teh napitkov, ki nam ponujajo različne okuse. S kokosom, z vaniljo, irskim cappuccinom, čokolado… Kakšna je razlika med njim in kavo?

Kaj so instant kavni napitki?

»Instant« kava je koncentriran izdelek, ki je izdelan tako, da kuhano kavo zgostijo v sirup in nato ta sirup sušijo bodisi z liofilizacijo (sušenje z zamrzovanjem) ali z razprševanjem. S takšnim postopkom se pridobi zrnca, ki se jih lahko zmeša z vročo vodo, da dobimo kavni napitek.

Instant kava ne sme vsebovati nobenih dodatkov, lahko pa je del drugih napitkov kot so instant mešanice za pripravo kavnih napitkov, ki lahko vsebujejo mleko, sladkor in druge dodatke.

Njihov nabor v trgovinah je velik, okus priljubljen, priprava pa enostavna in hitra. Marsikdo bi pomislil, da je to le »cappuccino«, ki si ga lahko brezskrbno vsakodnevno pripravimo. Vendar natančen pregled sestavin, nam hitro razkrije, da je v eni vrečki le za vzorec kave ter zajeten delež sladkorja, maščob in ostalih (nepotrebnih) dodatkov.

Vrečka sladkorja?

Vsebnosti sladkorja v instant kavnih mešanicah se gibljejo okoli 50 gramov na 100 gramov izdelka, vendar ponavadi zaužijemo manjše količine instant mešanic. Največkrat so ti izdelki pakirani po porcijah (zasledili smo vse od 12, 5 gramov do 18,5 gramov velike porcije). Z zaužitjem ene porcije bo vsebnost sladkorja znašala okoli 10 gramov (kar je približno 2,5 kocke sladkorja, če ene kocka sladkorja predstavlja 4 grame sladkorja).

Veš, kaj ješ svetuje!

• Namesto instant mešanic za pripravo kavnih napitkov raje izberite instant kavo. Tako se boste izognili visokim vsebnostim sladkorja, maščob ter aditivov.
  • Če izbirate instant mešanico za pripravo kavnih napitkov, bodite pozorni na vsebnost sladkorja, kavnega ekstrakta in aditivov.

Več o tem, kaj se skriva v eni vrečki instant cappuccina, pa si preberite na spletni strani Veš kaj ješ.