Ribe v naši prehrani: brez potvorb 

Ribe so pomemben del uravnotežene prehrane, Slovenci pa jih zaužijemo premalo. Le četrtina jih uživa vsak teden, čeprav so (predvsem pri mladih in moških) bolj priljubljene ribje konzerve ter paštete, ki jih 42 odstotkov uživa enkrat do trikrat na mesec. Ker je tunina v oljčnem olju priljubljena, so na Zvezi potrošnikov Slovenije preverili kakovost 12 vzorcev tunine v konzervi, deset v oljčnem in dva v ekstra deviškem oljčnem olju. 

Za kilogram tunine na testu so odšteli od malo manj kot 9 pa do 27 evrov. Ampak rezultati kažejo, da cena pri izbiri tunine ni najboljši pokazatelj. Res se je najslabše odrezal vzorec med cenejšimi, a za zmagovalno tunino boste odšteli manj od povprečja. Rezultati analize olja so potrdili, da vsi vzorci na testu vsebujejo oljčno olje. Obetavni so bili tudi rezultati za vsebnost kadmija in kositra, ki jih niso zaznali v nobenem vzorcu, je pa polovica vzorcev vsebovala merljivo količino živega srebra, čeprav nobena od vrednosti ni presegla zakonsko dovoljene meje. 

Ribe so dober vir visokovrednih beljakovin in maščobnih kislin omega 3, ki jih naše telo ne more tvoriti samo, ampak jih moramo pridobiti s hrano. Tunina v oljčnem olju ima v primerjavi s svežo nekoliko slabši prehranski profil zaradi dodanega oljčnega olja, ki lahko občutno prispeva k povečanju energijske vrednosti izdelka, seveda v primeru, da potrošnik zaužije celotno vsebino konzerve, torej skupaj z oljem. Z enim izdelkom tako lahko potrošnik zaužije na primer 8 odstotkov olja, z drugim pa kar 34 odstotkov. Temu primerna je tudi razlika v energijski vrednosti, ki je pri prvem izdelku za polovico nižja. Velike so razlike tudi v vsebnosti soli. V 100 gramih izdelka se izmerjene vrednosti gibljejo od 0,4  do kar 1,25 gramov še opozarjajo na razlike na ZPS, kjer zato potrošnikom svetujejo naj s pomočjo aplikacije VešKajJeš preverijo prehranski profil tunine, ki pogosto pristane v njihovi nakupovalni košari. Ali morda obstaja bolj primerna, bolj kakovostna izbira?

Zveza potrošnikov Slovenije tako svetuje, da po odprtju izdelek porabite čim prej.
Konzervo tunine je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, rok trajanja je zelo dolg, tudi do pet let. Ko konzervo odpremo, je najbolje, da vsebino po odprtju takoj zaužijemo. Drugače jo shranimo v hladilniku, pri čemer je priporočljivo, da vsebino prestavimo v drugo posodo (na primer stekleno ali plastično) in jo zaužijemo v treh dneh.

Več o tem, kako in kaj so testirali ter o rezultatih testa najdete na spletni strani ZPS, v reviji ZPStest 5/2020 in v aplikaciji ZPStest.