So sladke pijače z dodanimi minerali in vitamini res boljša izbira?

Kljub redkemu pomanjkanju je na trgu ogromno izdelkov, ki imajo dodane različne vitamine in minerale, predvsem pa izstopajo sladke pijače. Z dodatkom vitaminov in mineralov ter napisi kot so »immuno«, »vitality« »reload« in podobno nam obljubljajo, da so boljša izbira od navadnih sladkih pijač in nas nemalokrat prepričajo v nakup. Ker smo prepričani, da bomo tako v telo vnesli vsaj nekaj dobrega, se velikokrat znajdejo v naši nakupovalni košarici.

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave pa se je ob tem vprašal, če so res tako boljša izbira od »navadnih« sladkih pijač. Glavna ugotovitev raziskave, ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je naslednja:

Vsaka izmed ocenjevanih pijač vsebuje svojevrsten »koktejl« vitaminov in mineralov, toda njihov dodatek še vedno ne prevesi tehtnice v njihovo korist, ko ga primerjamo z dodanim sladkorjem. Sladke pijače, z vitamini ali brez, so namreč še vedno eden glavnih krivcev za debelost, predvsem med mladimi. Strokovnjaki Mednarodnega inštituta za potrošnike raziskave poudarjajo, da s pestro in raznoliko prehrano, ki temelji na nepredelanih živilih, običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe.

Pomembno se je namreč zavedati, da so vitamini snovi, ki v telesu sodelujejo pri številnih procesih, na primer pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje živcev, možganov, imunskega sistema, nekateri pa celice varujejo tudi pred prostimi radikali. Naše telo jih razen izjem ne more sintetizirati samo, zato jih moramo zaužiti z hrano.

Minerali so prav tako življenjsko pomembne snovi, ki jih telo nujno potrebuje, čeprav v zelo majhnih količinah. S pestro in raznoliko prehrano, ki temelji na nepredelanih živilih, običajno v telo vnesemo dovolj vitaminov in mineralov, da s tem pokrijemo svoje dnevne potrebe.

Katere vitamine moramo v resnici najbolj pogosto nadomeščati?

Vitamine delimo na topne v vodi (B in C) in topne v maščobah (A, D, E, K). Pomanjkanje vitaminov lahko največkrat opazimo pri vodotopnih vitaminih (B in C), saj se v naših tkivih ne morejo shranjevati.

Z uživanjem pestre in uravnotežene prehrane (to pomeni dovolj sadja in zelenjave) do pomanjkanja vitamina C praviloma ne bo prišlo, velja pa opozoriti, da imajo kadilci, fizično bolj aktivne osebe in različni bolniki večje potrebe po vitaminu C, zato morajo biti na njegov vnos bolj pozorni. Največ ga bomo lahko vnesli na primer s papriko, jagodičevjem in citrusi.

Pri veganih je zelo problematično pomanjkanje vitamina B12, saj se naravno nahaja le v živilih živalskega izvora, zato ga morajo nujno nadomeščati z obogatenimi živili ali prehranskimi dopolnili.

Nacionalne študije v zadnjih letih so nakazale tudi pomembno pomanjkanje vitamina D med Slovenci, predvsem v zimskem času. Jeseni in pozimi biosinteza vitamina D v koži ni dovolj učinkovita, zato je potreben zadosten vnos s hrano. Po najnovejših priporočilih, v popolni odsotnosti biosinteze v koži, človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D.

Najbogatejši prehranski viri so živila živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca in živila obogatena z vitaminom D. V času jeseni in zime se pogosto priporoča tudi dodajanje vitamina D v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil.

Glavna nasveta?

Ob pestri in uravnoteženi prehrani je pomanjkanje vitaminov in mineralov redko. Pijače z dodanimi vitamini in minerali, kljub morebitnim ugodnim učinkom dodanih vitaminov in mineralov, niso priporočljive za pogosto uživanje zaradi sorazmerno visoke vsebnosti sladkorja in (v nekaterih primerih) vsebnosti sladil.

Prav tako pijače z dodanimi vitamini niso ustrezen nadomestek za zdravila ali prehranska dopolnila, priporočena s strani osebnega zdravnika. V primerjavi z drugimi sladkimi pijačami z enako vsebnostjo sladkorja, dodatek vitaminov in mineralov ne predstavlja posebne prednosti za kupca.

Več o vitaminih in mineralih ter rezultatih raziskave pa si preberite tukaj: https://potrosnikovzoom.si/zivila-in-pijace/162-ali-so-sladke-pijace-z-dodanimi-vitamini-in-minerali-res-boljsa-izbira