Aplikacija »Veš kaj ješ?!«

Živila so že vrsto let označena s hranilnimi vrednostmi za informiranje potrošnikov, ti pa jih ne vedno uporabljajo, vidijo, razumejo ali pa enostavno nimajo časa za primerjave. V želji, da bi potrošnikom olajšali delo, so pričeli označevalci in proizvajalci hranilne vrednosti prikazovati v enostavnejši ali razumljivejši obliki in tako je nastal sistem, kot ga imamo danes – tabelni sistem označevanja hranilnih vrednosti ter barvne oznake, ki nam povedo, kaj je »dobro« in kaj »manj dobro«. 

Za namene razvijajoče in vse bolj informatizirane družbe s pametnimi telefoni, računalniki in drugo tehnologijo, pa so s sodelovanjem Inštituta za nutricionistko, Inštituta Jožef Štefan in Zveze potrošnikov Slovenije v okviru programa Inovativnih rešitev s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, razvili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš. Ta uporabniku prikaže prehranski profil živila z enostavnim procesom izbire – skeniranja črtnih kod – in preverjanja rezultatov. Za informacijami stoji obsežna podatkovna baza, ki vsebuje informacije o sestavi živil, v primeru, da tega živila še ni v bazi, pa predlaga dopolnitev baze. 

ZPS že vrsto let skrbi za ozaveščanje potrošnikov o prehrambnih izbirah, ki potrošnike pogosto negativno presenetijo. Tako je tudi v tem primeru. Z ozaveščanjem poskušajo uporabnike oziroma potrošnike usmeriti k bolj zdravim alternativam ali opolnomočenju ljudi, da sami pregledajo in znajo oceniti, katera živila so primerna in boljša. 

Inštitut Jožef Štefan se v zadnjih letih trudi, da bi prehranske podatke in njihovo strojno obdelavo uspeli vgraditi oziroma ustvariti uporabnikom prijazen vmesnik, ki bi omogočal zdravnikom, bolnikom, potrošnikom, kuharjem in drugim, da jo uporabijo in imajo dostop do baze podatkov ki je verodostojna in se vedno dodatno dopolnjuje. 

V primeru, da živil, po katerih radi posegate sami, še ni v aplikaciji, lahko tudi soustvarjate bazo podatkov, le poslati morate fotografijo izdelka in njegovih opisanih vsebnosti, ekipa pa jih bo uporabila za dopolnitev. 

Aplikacijo si lahko prenesete prek Googlovega Play Store-a ali Applovega iStore-a in se informirate, se s pomočjo aplikacije odločate za izdelke ter pomagate pri izgradnji podatkovne baze. 

Več o aplikaciji z več kot 50 tisoč uporabniki si lahko preberete: https://veskajjes.si/nasveti-in-novice/51-nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/mobilna-aplikacija-ves-kaj-jes-hiter-in-preprost-pomocnik-pri-izbir-zivil-z-ugodnejso-hranilno-sestavo