Bučna semena

Jesensko obdobje je sezona buč. Muškatne, maslene, hokaido in druge so odlične za pripravo kremnih juh, omak in zelenjavnih prilog. Iz buč lahko pripravimo tudi sladice, na primer pite in kolačke. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so se razpisali o tem, da so bučna semena velikokrat spregledana, ko pripravljamo buče za prehrano ali okrasitev. To je škoda, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, zaradi velike vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin pa imajo tudi ugodno maščobno-kislinsko sestavo. 

Kako lahko pripravimo bučna semena?

Bučna semena pripravimo tako, da jih najprej speremo pod tekočo vodo, osušimo s kuhinjsko krpo, nato pa jih razporedimo po pladnju, potresemo s poljubimi začimbami (sol, paprika, čili …) in prelijemo z malo oljčnega olja. V pečici, ogreti na 180 °C, jih med peko nekajkrat dobro premešamo. Pečemo jih do hrustljave teksture, to je približno 10 minut.

Kaj s tako pripravljenimi semeni storimo pa na spletni strani ZPS.