Cepljenje proti COVID-19

Z novim koronavirusom se lahko okuži vsak ne glede na starost. Vsak posameznik lahko pomembno prispeva k preprečevanju širjenja virusa. Najpomembnejše je upoštevanje previdnostnih ukrepov, predvsem pa se, ko bomo na vrsti, cepimo. S tem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas. Varno in učinkovito cepivo je najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v normalno življenje.

Z vami delimo nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, več informacij pa lahko najdete na spletni strani NIJZ. Bodite pozorni, da pri podatkih o cepljenju sledite zanesljivim virom in ne verjamete vsemu, kar preberete na spletu, ker se lažne informacije hitro širijo.

Kaj želimo doseči s cepljenjem?

Cilj cepljenja je na začetku predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covid-19 in razbremeniti zdravstveni sistem.

Razvoj cepiva je potekal nenavadno hitro. Skrbi me, da zato cepiva niso varna.

Do hitrega razvoja cepiva je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake, točno določene faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, preden pridobijo dovoljenje za promet, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Spremljanje varnosti cepiv se nadaljuje tudi po pridobitvi dovoljenja za promet.

Kako deluje cepivo proti covid-19?

Cepivo proti covidu-19 izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo imunski sistem prepozna in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič v stiku z virusom, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.

Ali cepivo vsebuje živ virus?

mRNA cepiva ne vsebujejo virusov in ne morejo povzročiti bolezni covid-19. mRNA cepiva vsebujejo informacijsko RNA v lipidnem mehurčku. Informacijska RNA služi kot navodilo za izdelavo virusne beljakovine S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu.
Vektorsko cepivo AstraZeneca vsebuje vektor (kemično oslabljen šimpanzji adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni). V vektor je vstavljen genski zapis za virusno beljakovino S, ki izzove naš imunski sistem, da ustvari ustrezno imunsko zaščito proti virusu.

Lahko zaradi cepljenja zbolim za koronavirusno boleznijo?

Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem ali takoj po cepljenju, ko cepivo še ni učinkovalo.